Magazin

Cum să-ţi iasă panoramele cu telefonul mobil

Publicat: 10 ian. 2020

Unul dintre avantajele principale ale camerelor ce inzestreaza telefoanele mobile din zilele noastre este ca le ai  întotdeauna cu tine. Dacă nu vrei sa ratezi ceva, iti scoti pur si simplu telefonul pentru a face o fotografie sau chiar un videoclip. Deși imaginile surprinse cu telefoanele mobile sunt destul de simplu de facut, iar procesul de cele mai multe ori este unul complet automat în ceea ce privește setarea camerei telefonului, este bine să stii câteva lucruri despre posibilitățile și limitarile camerei telefonului.

Întrucât majoritatea telefoanelor mobile au modul panoramic care creează automat o imagine panoramică în timp ce setezi telefonul pe orizontală sau verticală, vom discuta câteva lucruri importante pe care trebuie să le ai în vedere pentru a obține panorama perfectă a unei scene frumoase la care tocmai esti martor.

 

Fotografie oferita de Dreamstime

  1. Intra în aplicația de pe telefon și selecteaza modul Pano (Panorama), sau poti utiliza o aplicație terță dacă preferi ceva diferit și, în unele cazuri, mai buna decât cea pusa la dispozitie de producătorul telefonului tau.

 

  1. Selecteaza direcția de creare a panoramei. Unele telefoane au săgeți pe care le poti seta pentru a se potrivi cu direcția de panoramare, iar unele telefoane detectează automat direcția de pornire.

 

  1. Incearca sa nu misti telefonul si sa-l tii la acelasi nivel, astfel încât telefonul să poată surprinde imaginile în mod corespunzător. Dacă esti prea rapid sau dacă nu ramai la acelasi nivel, panorama va fi denaturată. O panoramare bună are nevoie de ceva practică, așa că încearca de mai multe ori până obții rezultatele corecte. Unele telefoane au o linie de ghidare și o săgeată care te ajută să ramai la acelasi nivel în timp ce faci panoramarea. De asemenea, reține că, dacă lumina este redusă, va trebui să faci o mișcare mai lentă, astfel încât panorama să poată avea cea mai bună calitate posibilă pe care o poate oferi telefonul din dotare.

Fotografie oferita de Dreamstime

 

  1. Ai grijă la expunere. Din păcate, majoritatea telefoanelor blochează expunerea de la primul cadru, așa că dacă scena pe care urmează să o captezi variază în contrast prea mult, vei avea părți prea luminoase sau prea întunecate în panorama. O modalitate de a evita acest lucru este să setezi expunerea manuală la primul cadru, astfel încât să corespundă valorii medii (pe care va trebui să le estimezi singur cu o marja de eroare) a scenei totale. Seteaza-l fie făcând clic pe o parte a cadrului care este mai strălucitoare sau mai întunecată, fie setând-o manual în zona de setări a telefonului, dacă software-ul camerei o permite. De asemenea, poti utiliza ulterior unele programe de post-procesare pentru a corecta expunerea imaginii. Dar nu te aștepta la miracole, deoarece imaginile camerei telefonului nu au o gamă dinamică foarte largă.

 

  1. Cu cat panorama este mai largă, cu atat înălțimea imaginii devine mai mică în comparație cu lățimea ei, și s-ar putea să nu arate prea bine.

 

Fotografie oferita de Dreamstime

 

  1. Pentru ajutor suplimentar, poti apela întotdeauna la un gimbal care are opțiunea de a crea automat o panoramă. Doar setezi punctul de pornire și de final care este foarte convenabil pentru tine, și nu trebuie să iti mai faci griji in legatura cu panoramarea.

 

Un alt mod de a crea o panoramă este prin lipirea seriei de imagini în software-ul dedicat. Există o mulțime de aplicații care pot lipi imaginile. Trebuie doar să selectezi imagini succesive prin panoramare. De obicei, fie prin mișcarea cadrului pentru aproximativ 1/3 la 1/2 din imaginea anterioară și apoi luând următoarea, astfel încât imaginea succesivă se suprapune cu cea anterioară în unele procente.

Fotografie oferita de Dreamstime

Camerele și software-urile mobile devin din ce în ce mai bune și, dacă setezi cum trebuie, panorama va arăta grozav de cele mai multe ori. Verifica-ți panorama sa nu aiba distorsiuni sau “lipituri” proaste imediat după ce ti-ai cumparat telefonul. Dacă vezi că nu este perfect, poti încerca de cate ori este nevoie pana iti iese bine.

Articol scris de Milan Ljubisavljević pentru Dreamstime, unul dintre cele mai mari siteuri de fotografie stock din lume.loading...

Adauga un comentariu