Mama si copilul

Cum sa vorbiti cu un copil despre copiii cu dizabilitati

Publicat: 10 dec. 2010
7
Daca pana in momentul in care copilul dumneavoastra va trebui sa mearga la gradinita nu a intalnit nici o persoana cu dizabilitati, cu sigurata acesta este momentul potrivit pentru a purta o discutie in aceasta privinta. Astfel, specialistii sustin ca este bine sa nu asteptati ca micutul dumneavoasta sa se confrunte cu situatii de acest gen pentru a-i explica faptul ca exista persoane care se confrunta cu dizabilitati fizice sau psihice.

Iata cateva sfaturi oferite de medicul specialist pentru a face fata cu brio acestei situatii:

1. Satisfaceti curiozitatea copilului dumneavoasta de cate ori aveti ocazia Daca, de exemplu, va aflati la plimbare si observati cum copilul dumneavoasta se holbeaza la o persoana cu dizabilitati locomotorii este bine sa incercati sa ii explicati ce se intampla. Nu uitati sa folositi un limbaj potrivit puterii de intelegere al acestuia.

2. Raspundeti simplu si deschis intrebarilor adresate de copilul dumneavoastra Specialistii sustin ca este extrem de important sa raspundeti intrebarilor adresate de copilul dumneavoasta intr-un mod clar si concis, fara a face apel la latura emotionala.

3. Alegeti-va cuvintele cu atentie Aveti mare grija la felul in care descrieti o persoana cu dizabilitati. La aceasta varsta copilul poate fi influentat de felul in care parintii sai descriu o persoana ce se confrunta cu dizabilitati fizice sau psihice.

4 .Accentuati trasaturile comune dintre persoanele cu dizabilitati si dumneavoasta Chiar daca un copil se confrunta cu dizabilitati de orice natura, acesta ramane totusi un copil. Pentru aceasta este bine ca reliefati trasaturile comune dintre copiii cu aceste probleme si propriul copil.

5. Informati-va impreuna cu micutul dumneavoasta Daca sunteti asaltati de tot felul de intrebari din partea copilului dumneavoasta, este recomandat sa va documentati impreuna cu acesta, fie apeland la carti de specialitate, fie la informatiile de pe internet. Si de data aceasta este extrem de important sa limbajul sa fie adaptat grupei de varsta in care se incadreaza copilul dumneavoasta.

6 .Nu permiteti copilului sa faca glume sau sa ironizeze copiii cu deficiente Copiii cu dizabilitati sunt extrem de vulnerabili la ironiile celorlalte persoane, cu precadere copiii. Din acest motiv trebuie sa ii explicati inca de la inceput copilului dumneavoasta ca si aceste persoane au sentimente si se pot simti ranite de o anumita atitudine.

Intrebari frecvente adresate de copii parintilor in ceea ce priveste copiii cu dizabilitati

Intrebare: De ce nu vorbeste la fel ca mine?
Raspuns: Explicati-i copilului dumneavoasta ca persoana in cauza are o problema la nivelul muschilor facial, motiv pentru care intampina dificultati de comunicare.

Intrebare: Copilul acesta este retardat?
Raspuns: Explicati-i copilului dumneavoasta ca „retardat” este un cuvant urat. De asemenea incercati sa il faceti sa inteleaga faptul ca persoana in cauza are aceleasi drepturi ca orice alta persoana.

Intrebare: De ce se poarta asa?
Raspuns:
Explicati-i copilului dumneavoasta faptul ca o persoana cu dizabilitati poate intampina multe probleme. De exemplu puteti sa ii vorbiti copilului dumneavoasta despre cat este de solicitant si frustrant pentru un copil cu sindromul Down sa comunice cu persoanele din preajma sa.

Intrebare: De ce nu merge la aceeasi scoala ca si noi?
Raspuns: vorbiti-i copilului dumneavoasta despre scolile speciale care au rolul de a ajuta copiii cu dizabilitati sa faca anunite lucruri precum scris,vorbir, citit, sau mers.

Intrebare: De ce i s-a intamplat asta?
Raspuns: Explicati-i copilului dumneavoasta ca persoanele cu aflate in aceasta situatie sunt nascute cu dizabilitati, iar ca acest lucru nu poate fi intotdeauna controlat de oameni.

Adauga un comentariu