La psiholog

Cum scapam de dependente

Publicat: 23 ian. 2017
7

De multe ori, comportamentele umane deficitare sunt în sine un mecanism care ne apara de unele suferinte de moment. Daca acest mecanism continua sa existe si dincolo de scopul sau punctual, atunci se declanseaza, prin comportamente repetitive, dependente extrem de daunatoare pentru viata si sanatatea noastra.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, dependentele apar din cauza ca unele persoane resimt un gol interior, precum stima de sine scazuta sau lipsa iubirii din partea persoanelor apropiate, iar aceste carente încearca sa le împlineasca prin mijloace exterioare. „Persoana în cauza, dupa lungi perioade de cugetari interioare, va ajunge sa creada ca nimic din ceea ce îi ofera corpul, propriul sine, viata lui, nu reusesc sa îi satisfaca nevoile, dorintele si asteptarile.

Va monitoriza alternativele si, într-un moment de slabiciune, probabil si din cauza lipsei unui suport psihologic din partea familiei, va decide ca doar mijloacele exterioare îl pot ajuta. Acela este punctul critic în care multe persoane pot genera dependente de ordin psihologic si fizic, ambele tipuri fiind la fel de periculoase.

Dependenta de munca dauneaza grav carierei

Daca dependenta psihica se refera la dorinta compulsiva de a consuma anumite substante sau de a repeta anumite comportamente pentru a obtine starea de bine, dependenta fizica se refera la aparitia unor simptome specifice în momentul în care organismul simte lipsa substantei sau a comportamentului adictiv, precum se întampla în timpul sevrajului”, afirma psihologul Laura Maria Cojocaru.

Specialistul crede ca în functie de factorul declansator se poate anticipa si tipul de adictie sau dependenta care poate fi generat:
Atunci cand resimtim lipsa de iubire, poate aparea dependenta de mancare.

În momentul în care ni se resping unele dorinte sau le autorespingem, exista sanse mari ca sa devenim dependenti de dulciuri.
Prin reprimarea emotiilor poate aparea dependenta de fumat,

Lipsa de acceptare, de apreciere si de încredere în sine sunt factori favorizanti pentru dependenta de jocuri de noroc.
Atunci cand nu ne gasim locul în societate, în propria viata, si încercam sa fugim de realitate în cautarea unei lumi mai bune, se consolideaza un fundament favorizant pentru aparitia dependentei de droguri sau de alcool.

Pentru a iesi din capcana mintii noastre, care ne tot bombardeaza cu mesaje negative, ca nu suntem iubiti si avem nevoie de stimuli externi pentru a fi fericiti, trebuie sa parcurgem cateva etape foarte importante. Prima este constientizarea si acceptarea faptului ca exista o situatie deficitara, respectiv instalarea unei dependente. Urmatoarele etape sunt cautarea unui ajutor specializat si urmarea pasilor terapeutici pentru schimbarea comportamentului compulsiv.

Adauga un comentariu