Stiri si curiozitati

Cum scăpăm de melci: Metode naturale, rapide și eficiente

Publicat: 07 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum scăpăm de melci Metode naturale rapide și eficiente
Melcii se numără printre membrii clasei Mollusca, în care se află peste 43.000 de specii diferite, care trăiesc atât în apă, cât și pe uscat.

Melcii pot deveni o problemă, indiferent cât de mare sau de mică este grădina noastră. De aceea, iată cum scăpăm de melci, simplu și rapid.

Melcii cu cochilie, dar în special limacșii (cei care nu au cochilie), se regăsesc printre cei mai comuni dăunători de grădină. De ei se poate scăpa ușor, fără substanțe periculoase pentru om. Astfel, dacă ne dorim o grădină sănătoasă, dar fără dăunători, trebuie să găsim metode naturale, care să țină la distanță atacurile distrugătoare ale melcilor.

Cum scăpăm de melci prin metode naturale

Melcii se numără printre membrii clasei Mollusca, în care se află peste 43.000 de specii diferite, care trăiesc atât în apă, cât și pe uscat. Cu ajutorul miilor de dinți, care sunt poziționați pe limba lor, melcii lasă găuri neregulate pe frunzele plantei, dar și pe alte părți ale acesteia. Dacă melcii invadează grădina, plantele pot suferi enorm, riscând chiar să se usuce. În zonele plantei roase de melci, se pot dezvolta infecții, provocate de bacterii sau de ciuperci.

În primul rând, trebuie să punem accentul pe prevenție. Trebuie să avem grijă ca iarba să fie tunsă, iar zonele unde apa băltește și unde se află grămezi de compost trebuie îndepărtate. Compostul se va ține, întotdeauna, departe de zona unde avem plantate flori, legume sau zarzavaturi.

De asemenea, putem să împiedica melcii să cucerească toată grădina prin realizarea unor bariere, din materiale țepoase, organice sau anorganice. Perfecte sunt: rumegușul, cojile de ouă și de nuci, dar și nisipul. Zona cu flori se încercuiește cu astfel de materiale, iar melcii nu vor mai avea cum să distrugă planta.

Melcii mai pot fi împiedicați prin cosirea ierbii, astfel încât să rămână aspră și ascuțită. Cu toate acestea, soluția nu este eficientă în cazul gazonului.

O altă metodă este de a folosi substanțe cu miros puternic. Acestea pot ține la distanță melcii de flori și culturi. Eficiente sunt zațul de cafea, scorțișoara și piperul amestecat cu nisip.

Totodată, eficient este și ceaiul de ardei iute. Se prepară un ceai concentrat din ardei iute și apă (5 au 6 ardei iuți tocați la un litru de apă). Se fierbe timp de cinci minute, acoperit cu un capac. După răcire, se pulverizează seara de jur împrejurul locurile, pe care le vrem protejate. Nasul și gura trebuie acoperite cu o mască, fiind nevoie și de ochelari de protecție.

La fel de bune sunt și ceaiul de pelin sau cel de lavandă, ghimbir și hrean crud tocat.

Alte metode eficiente în lupta cu dăunătorii

Gospodarii sunt de părere că cenușa de lemn, varul stins și un amestec făcut din tulpini și frunze de plante puternic mirositoare, cum ar fi pelinul și menta, îndepărtează melcii.

Eficiente sunt și benzile din cupru, puse în calea melcilor, dar şi sârme din cupru, încolăcite în jurul plantelor ameninţate.

De un real ajutor sunt furnicile, șerpii de grădină, păsările, broaștele țestoase de grădină și aricii, ele fiind inamicii naturali ai melcilor.

În același timp, atunci când melcii intră în contact cu sulfatul de fier, mor. Trebuie amestecate două linguriţe de sulfat de fier cu doi litri de apă şi pulverizate pe plante.

Aceste tratamente se repetă din când în când, schimbate unele cu altele. Mult mai eficiente vor fi ziua, după ploaie, când melcii sunt din ce în ce mai activi.

Adauga un comentariu