News Flash:

Cum se ascund sub pres ilegalitatile de la Garda de Mediu

11 Martie 2008
1082 Vizualizari | 0 Comentarii
Camelia Cojocaru comisarul sef interimar al Garzii de Mediu Iasi
• Achizitia noului sediu al Garzii de Mediu Iasi arata exact modul in care se pot face afaceri pe seama statului • Cadrul legislativ in vigoare le-a dat ocazia sefilor Garzii Nationale de Mediu de a rastalmaci legea asa cum le-a fost lor mai bine • In normele procedurale interne pentru organizarea si desfasurarea procedurilor de atribuire a contractului de achizitie publica a unui imobil nu sunt specificati nicaieri parametrii necesari desfasurarii activitatilor unor institutii • Garda Nationala de Mediu nici macar nu a apelat la dreptul lor, prevazut de lege, pentru a negocia pretul de cumparare al imobilului, acceptand prima oferta facuta • De asemenea, raportul intocmit in urma controlului efectuat de catre Garda Nationala de Mediu facut cu privire la achizitia acestui sediu este unul favorabil

Achizitia noului sediu al Garzii de Mediu Iasi arata exact modul in care se pot face afaceri pe seama statului. Cadrul legislativ in vigoare le-a dat ocazia sefilor Garzii Nationale de Mediu de a rastalmaci legea asa cum le-a fost lor mai bine. Trebuie subliniat ca nici in prezent noul sediu nu a fost ocupat de Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Iasi. In normele procedurale interne pentru organizarea si desfasurarea procedurilor de atribuire a contractului de achizitie publica a unui imobil nu sunt specificati nicaieri parametrii necesari desfasurarii activitatilor unor institutii. "Criteriile de ierarhizare pot fi, dupa caz, si fara a se limita numai la acestea, suprafata utila minima, posibilitatea de compartimentare, zona de amplasament a cladirii, cai de acces rutiere, posibilitatea de parcare terestra ori subterana, finisajele exterioare, pretul si modalitatile de achizitie ale cladirii. Criteriile de ierarhizare vor fi aprobate, in functie de prioritatea de indeplinire a necesitatilor obiective ale Comisariatului General sau ale Comisariatelor Judetene, prin luarea in considerare si a elementelor care au corespondent in cerintele solicitate a fi indeplinite", se arata in normele interne de achizitie a unui imobil. Totusi, la fata locului se poate observa cu ochiul liber ca strada este foarte greu de gasit, noua cladire nu este amplasata aproape de mijloacele de transport in comun sau aproape de celelalte institutii deconcentrate ale statului din municipiul Iasi, in zona centrala a orasului.

Cerinta din anuntul de intentie privind existenta unei retele de canalizare sau fose septice nu este indeplinita, deoarece colectarea apelor uzate se realizeaza intr-un bazin vidanjabil dimensionat pentru necesitatile unei familii si nu ale unei institutii publice. Reprezentantii Garzii Nationale de Mediu (GNM) sustin ca tranzactia a fost efectuata intr-un mod corect si ca au urmat cu exactitate legea, respectiv normele procedurale interne pentru organizarea si desfasurarea procedurilor de atribuire a contractului de achizitie publica a unui imobil. Numai ca, in aceste norme nu este specificat nicaieri ce si cum ar trebui sa fie sediul institutiei, acestia avand oportunitatea de a alege orice oferta era pe placul lor, avand in vedere ca nu sunt restrictionati de nimeni. "Imobilul a fost achizitionat in baza normelor procedurale interne pentru organizarea si desfasurarea procedurilor de atribuire a contractului de achizitie publica a unui imobil. A fost facuta intr-un mod corect, avand in vedere ca am respectat normele", a declarat Daniel Fita, purtatorul de cuvant al GNM. Acestia nici macar nu au apelat la dreptul lor, prevazut de lege, pentru a negocia pretul de cumparare al imobilului. "Odata cu initierea procedurii de achizitie imobil se va constitui o comisie de negociere. Presedintele comisiei de negociere are deplina competenta sa negocieze potrivit mandatului de negociere acordat de catre Comisariatul General", se mai arata in normele interne ale institutiei. Lucru care nu a fost respectat, avand in vedere ca oferta facuta initial de catre Prod Imobil Casa SRL a fost de 1.450 milioane lei, iar pretul de achizitie a fost acelasi, conform informatiilor detinute de catre reporterii ZIUA de Iasi.

Sters cu buretele


Achizitia nejustificata, la un pret exorbitant, a unui nou sediu pentru Garda de Mediu Iasi, situat la marginea orasului, a ramas fara urmari. Secretul absolut in care s-a desfasurat tranzactia, zona periferica in care este amplasat noul sediu, lipsa unei evaluari sunt semne de intrebare la care nu s-a grabit nimeni sa raspunda. Raportul intocmit in urma controlului efectuat de catre Garda Nationala de Mediu facut cu privire la achizitia acestui sediu este unul favorabil. Acestia nu au avut nici o obiectie, nici asupra modului in care a fost achizitionata cladirea, nici a banilor care au fost dati, totul fiind sters cu buretele. "Referitor la achizitia spatiului cu destinatia de sediu pentru Comisariatul Judetean Iasi, va aducem la cunostinta ca procedura de achizitie a fost respectata si s-a desfasurat cu respectarea normelor in vigoare. In urma evaluarii ofertelor, comisia a hotarat ca ofertantul castigator este SC Prod imobil Casa SRL, care a ofertat imobilul situat pe strada Fantanelelor, numarul 7 si a fost invitat la negociere in data de 10 decembrie 2007. Ca urmare a negocierii s-a stabilit pretul de 1,395 milioane lei, cu care a fost achizitionat imobilul", a explicat Comisarul General al GNM, Octavian Popa.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1287 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014239 (s)