Sfaturi pentru casa si gradina

Cum se copilesc rosiile – Un gradinar de meserie iti spune ce trebuie sa stii

Publicat: 31 mai 2018

Rosiile sunt unele dintre cele mai consumate legume din lume, insa cu siguranta exista numeroase lucruri pe care oamenii nu le cunosc despre acestea. Rosiile sunt originare din Anzi, au fost cultivate pentru prima data de azteci si incasi in anii  700 i.Hr. Primele tipuri de rosii nu au avut culoare rosie, erau mici si galbeni

Exista 10000 de tipuri de rosii in intreaga lume. Rosiile sunt de fapt fructe  din punct de vedere botanic. Pentru reusita unei culturi de tomate trebuie efectuate o serie de operatiuni care ajuta plantele sa se dezvolte armonios si corect din punct de vedere fiziologic  dar cel mai important aspect, permit obtinerea unor recolte bogate.

Pe langa palisare corecta, copilirea este operatiunea care este obligatorie pentru orice cultura de rosii,aceste lucrari asigura evitarea pierderilor de productie.Copilirea se aplica la rosiile crescute in solar sau camp deschis. Copilirea este o operatiune simpla care consta in inlaturarea lastarilor tineri ce cresc la baza tulpinii sau a frunzelor principale si este absolut necesar pentru a avea rosii dezvoltate conform caracteristicilor de soi.

Copilii sunt mici tulpini care se dezvolta la axila frunzelor si au un efect negativ asupra dezvoltarii armonioase a plantei si chiar asupra fructificarii.Daca acesti lastari nu sunt indepartati, se dezvolta rapid si ajung sa concureze tulpina principala a plantei pe care o lipsesc de o mare parte din seva bruta.In plus, copilii aglomereaza planta scazand posibilitatea de aerisire si favorizeaza aparitia bolilor, afecteaza fructificarea prin intarzierea coacerii rosiilor si scaderea dimensiunii acestora.

Lastarii se copilesc cand au 3-4 cm lungime, ruperea lastarilor este recomandata sa se faca inainte ca lastarul sa atinga lungimea de 5 cm.Daca copilirea se face la dimensiuni mici, ranile se cicatrizeaza mai repede si planta se vindeca mult mai repede.Daca se intarzie copilitul, planta va alimenta lastarii cu o mare parte din substantele extrase din sol astfel se reduce cresterea fructelor formate anterior si scade aparitia frunzelor-inflorescentelor noi.La o copilire tarzie, ranile provocate sunt de dimensiuni mai mari, se vindeca mai greu iar suprafata expusa fata de sporii ciupercilor este mai mare.

Pentru o copilire corecta se recomanda verificarea saptamanala a plantelor pentru identificarea lastarilor crescuti la baza tulpinilor sau in locul unde petiolul frunzelor se insereaza cu tulpina plantelor.Ruperea corecta a lastarilor inseamna indepartarea acestora, apucandu-l la 1 cm de la baza in asa fel incat sa ramana la locul indepartarii un ciotulet care nu va permite refacerea unuia nou.

aca se interzie copilitul foarte mult, acesti lastari pot ajunge la dimensiuni la care pot concura tulpina principal a plantei, se creeaza o confuzie referitor la identificarea partilor de inlaturat.Simplu….pentru a nu inlatura partile bune din planta, vom urmarii inflorescentele care se formeaza doar pe cresterile bune si niciodata pe copili. Dupa copilire este obligator dezinfectarea plantelor.Indiferent cand sa efectuat copilirea, planta ramane cu rani unde sporii de ciuperca se pot instala si apar diferite boli.Tocmai din acest considerent, imediat duopa copilire se administreaza tratament cu fungicide.

Momentul efectuarii copilitului este un aspect care are o importanta majora. Recomandarea studiilor de specialitate ne indica copilirea sa se efctueze de regula in diminetile insorite, devreme, de preferat pe racoare dupa ce sa uscat roua ca ranile sa se vindece repede.Intervalul de copilire este de 4-8 zile pentru rosiile cu crestere determinata si de doua ori pe saptamana pentru cele cu crestere nedetrminata.loading...

Adauga un comentariu