Boli si tratamente

Covid-19: cum se explica forma grava ale bolii

Publicat: 29 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 cum se explica forma grava ale bolii
Pacient cu coronavirus internat în spital

Cum se explica forma grava a Covid-19? Aproape 15% din formele severe de Covid-19 pot fi explicate prin anomalii genetice și imune care duc la eșecul unei puternice molecule antivirale produse în mod natural de organism în caz de infecție, conform lucrărilor unei echipe franco-americane.

Descoperirile care ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu cel mai mare risc de a dezvolta o formă severă și la tratarea lor mai bună, potrivit cercetătorilor. Acest studiu indică mai precis un defect al substanțelor sistemului imunitar, interferoni de tip 1 (IFN), prima linie de apărare împotriva atacului viral. Aceste concluzii sunt detaliate în două articole publicate de revista americană Science.

Cum se explica forma grava a Covid-19?

„Acesta este un defect în producția sau acțiunea interferonilor de tip 1”, a explicat profesorul Jean-Laurent Casanova (Institutul Imagine din Paris și Universitatea Rockefeller din New York), în timpul unei conferințe de presă.

Cercetătorii au descoperit la unii pacienți anomalii genetice (mutații ale 13 gene) care scad producția de interferoni de tip I (3-4% din formele severe).

De asemenea, au identificat la alți pacienți cu vârsta cuprinsă între 25 și 87 de ani, o formă de boală autoimună, în acest caz prezența la niveluri foarte ridicate în sânge a anticorpilor greșiți, numiți auto- anticorpi. Acestea neutralizează acțiunea antivirală a interferonilor de tip 1 (în cel puțin 10% din formele severe de Covid), în loc să atace virusul.

Această anomalie afectează mai mulți bărbați decât femei, potrivit studiului, în timp ce bolile autoimune (disfuncția sistemului imunitar care îl determină să atace unii dintre constituenții săi normali) afectează în general femeile.

Studiul sugerează, de asemenea, că frecvența acestor anticorpi crește odată cu vârsta.

Furtuna de citokine

Interferonii aparțin familiei de citokine, substanțe produse în special de celulele sistemului imunitar, ca răspuns la infecție. Defectul inițial al interferonului de tip 1 determină ulterior corpul să reacționeze excesiv pentru a compensa această lipsă. Produce astfel alte citokine provocând o reactie inflamatorie fatală, furtuna de citokine, observată în cazuri foarte grave de Covid.

Acești autoanticorpi sunt absenți la persoanele care dezvoltă o formă ușoară a bolii. Și sunt rari la populația generală: 0,33% conform unei analize a unui eșantion de peste o mie de persoane sănătoase, o frecvență de 15 ori mai mică decât cea observată la pacienții cu forme severe.

Administrarea timpurie de interferoni la acești pacienți ar putea fi o cale terapeutică. Aceste medicamente, disponibile de zeci de ani, sunt a priori fără efecte secundare vizibile dacă sunt luate pentru o perioadă scurtă de timp.

Pentru pacienții cu acești anticorpi, s-ar putea folosi un interferon pe care nu îl neutralizează. Aceștia ar putea beneficia de plasmafereză (îndepărtarea părții lichide a sângelui care conține anticorpii) sau de alte tratamente care pot reduce producția acestor anticorpi de către limfocitele B.

Aceste descoperiri sunt primele rezultate publicate ale consorțiului internațional al COVID Human Genetic Effort creat cu scopul de a identifica factorii genetici și imunologici care pot explica apariția formelor severe ale bolii, la care participă spitale din aproximativ cincizeci de țări, potrivit doctissimo.fr.

Adauga un comentariu