Iată o rețetă ușoară de cartofi gratinați:
Se încălzeşte uleiul într-o tigaie mare la foc mediu. Se adauga ceapă şi se condimentează cu sare şi piper. Căleşte, amestecând din când în când, până se rumenesc, în jur de 30 de minute.
Preîncălzeşte cuptorul la 180°C. Unge o tavă cu ulei. Amestecă într-un bol ceapă, smântâna, usturoiul, cimbrul, rozmarinul, 1 2/3 căni cu brânză Gruyère şi 2/3 cana de parmezan. Condimentează cu sare şi piper.
Aranjează feliile de cartof vertical în tavă. Toarnă amestecul de smântâna şi restul de ingrediente peste cartofi, asigurându-te că o parte din amestec se scurge printre cartofi. Acoperă cu folie de aluminiu.
Coace până când cartofii încep să se înmoaie, 50-60 de minute. Îndepărtează folia şi coace până când cartofii devin aurii, alte 25-30 de minute. Se presara restul de brânză Gruyère şi de parmezan. Mai coace încă 5-10 minute până când până când brânza devine aurie.