Actualitate

Cum se face curatenia de toamna in gradina si ce ingrasaminte se pun pentru a avea plante viguroase si flori bogate anul viitor

Publicat: 10 sept. 2018

Odata cu venirea toamnei se culeg fructele, se ofilesc trandafirii si se curata lujerii uscati de flori. Totodata, luna septembrie inseamna si curatenie generala in gradina, dar si tratamente pentru anul viitor. Afla in continuare ce ingrasaminte este bine sa pui toamna in gradina, pentru a avea plante viguroase si flori bogate anul viitor.

Curatenia de toamna in gradina presupune taierea plantelor ofilite, curatarea pomilor fructiferi, dupa ce au fost culese fructele, si saparea zonelor in care pamantul s-a tasat si s-a uscat de-a lungul verii.

Dar curatenia trebuie sa vina la pachet cu lucrarile de ingrijire si cu ingrasamintele necesare plantelor pentru anul viitor. In magazinele de specialitate se gasesc pachete special concepute cu ingrasaminte de toamna pentru flori, pentru gazon si pentru pomii fructiferi. Pe langa acestea, sunt mult mai importante ingrasamintele organice precum gunoiul de grajd, compostul sau turba.

Cum ingrijesti pomii fructiferi

Spre sfarsitul lunii septembrie, este bine sa te ocupi de pomii fructiferi, sa tai crengutele care se intersecteaza in mijlocul coroanei si sa inlaturi ramurile bolnave. Taieturile se badijoneaza cu ulei de protectie impotriva daunatorilor.

Se sapa apoi jumatate de metru in jurul tulpinilor si se adauga grunoi de grajd bine maruntit, uscat si curat, provenit de la o sursa sigura, fara oua de insecte. Se poate pune si compost, aproximativ 2 lopeti la fiecare pom.

Ingrasaminte recomandate pentru trandafiri

Tufele de trandafiri se scurteaza cu o treime si se curata de toate crengile bolnave. Se sapa la radacina lor si se adauga cate o lopata de gunoi de grajd bine maruntit. In primavara viitoare, trandafirii vor creste mai vigurosi.

Se mai pot adauga ingrasaminte solide din comert, cu minerale speciale pentru trandafiri. Tine cont de cantitatile mentionate pe eticheta, sa nu pui niciodata ingrasamintele chimice dupa ureche pentru ca risti sa distrugi plantele.

Gradina de bulbi

Zonele din gradina in care ai bulbi de flori precum ghiocei, narcise, zambile sau lalele trebuie si ele sapate in septembrie, inainte sa inceapa ploile de toamna. Se scot bulbii si se separa cei mai mari si vigurosi de bulbilii mici, care nu au sanse sa mai creasca peste iarna sau sa reziste gerului.

Se adauga in pamant turba si gunoi de grajd, aproximativ 2 lopeti la 1 metru patrat, si se amesteca bine ingradamintele. Daca terenul este argilos, se poate adauga o cantitate potrivita de nisip curat si fin, care ajuta radacinile plantelor sa se dezvolte mai usor anul viitor.

Se replanteaza bulbii sanatosi la o adancime de 5-7 cm si se acopera cu pamant si apoi cu un strat de compost bine afanat.

Gunoiul de la pasari

Daca poti obtine gunoi bine uscat si maruntit de la fermele de pasari, acesta este cel mai bogat in nutrienti pentru plante. Se poate adauga ca atare toamna in gradina sau inmuiat in apa si diluat. Se pune atat la pomii fructiferi, cat si la legume sau flori. Cantitatea folosita trebuie sa fie redusa, spre exemplu o cana la 1 metru patrat de teren sau diluat in apa 500 g la 10 litri.

Fiind hranite cu seminte si vegetale, pasarile produc cel mai bogat ingrasamant natural pentru gradina, cu atat mai bun daca este adunat de la pasarile crescute liber, intr-o curte la tara.loading...

Adauga un comentariu