Culinar

Cum se face dulceața de gutui: Rețeta unei arome fine și parfumate

Publicat: 23 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum se face dulceața de gutui Rețeta unei arome fine și parfumate
Din cotoarele și resturile de gutui puteți face o peltea sau un jeleu delicios

În această perioadă, gospodinele pregătesc conservele și dulcețurile pentru iarnă, iar multe vor să știe cum se face dulceața de gutui, care să aibă o aromă fină, iar bucățele de gutui să fie confiate.

Foarte important la această dulceață este alegerea ingredinetelor pentru că nimeni nu-și dorește o dulceață apoasă, care să curgă ușor, ci din contră, vrea ca dulceața de gutui să se țină frumos ca un jeleu, dar nici să cadă în celaaltă extremă să fie fiartă prea mult și să arate ca un gemi.

Tocmai de aceea este recomandat ca dulceața să fie fiartă până capătă o culoare roșie mai intensă.

La final, cele care doresc pot să adauge înainte de ultimele 5 minute de fiert sau înainte de a pune dulceața în borcane niște feli ide lămâie sau niște bucățele de nuci ce au fost în prealabil călite.

vas și borcane cu dulceață de gutui

Cum se face dulceața de gutui: Ingredientele unei dulceți simple, dar foarte gustoase

Pentru dulceața de gutui aveți nevoie de 2 kg de gutui, care după ce sunt curățate rămân aproximativ 1,3 kg de pulpă de gutuie curată, 1 kg de zahăr, 500 ml de apă și o lămâi.

Gutuile se spală bine de puf și se taie pulpa de pe cotoare. Trebuie avută mare grijă la partea mai lemnoasă de lângă cotor. Aceasta nu trebuie lăsată pe feliile bune de gutui deoarece pe urmă în dulceață o să aveți nucăți mici și tari, care nu prea pot fi mâncate și ați muncit degeaba.

După ce ați ales doar pulpa, cotoarele și resturile nu trebuie neapărat să le aruncați. Din acestea puteți face o peltea sa un jeleu delicios.

Revenind, pulpa de gutuie se taie feliuțe subțiri și mici. Pe parcurs, este indicat să le stropiți cu zeama de la o lămâie și să amestecați pentru că astfel nu se sa va oxida prea tare.

Într-o cratiță mare de inox și cu fund mai gros, puneți 1 kg de zahăr și 500ml de apă. Aveți grijă când este pe foc să amestecați până se dizolva complet zahprul și siropul doar începe să fiarbă. Nu este necesar să-l fierbeți foarte mult.

În acel sirop, puneți feliile de gutui și amestecați bine. Când încep să fiarbă feliile de gutuie, dați focul mai mic și mai lăsați la fiert încă 5 minute.

vas și borcane cu dulceață de gutui

Încă două zile de fiert

Pe urmă, luați cratița de pe foc și lăsați-o descoperită pe masă măcar jumătate de zi, dacă nu chiar 24 ore. Pentru siguranță e indicat să acoperiți cratița cu un tifon sau prosop subțire.

După ce dulceața a mai scăzut și bucățile de gutui se confiază ușor; puneți cratița pe foc, air când începe să fiarbă o lăsați 5 minute, apoi o puneți iar pe masă tot pentru jumătate de zi, dacă nu chiar o zi.

A treia zi, gutuile ar trebu isă fie mai confiate, iar dulceața să aibă o culoare galbenă frumoasă.

borcan cu dulceață de gutui

Se pune iar pe foc cratița, iar când începe să fiarbă, dați focul mic și mai lăsați la fiert aproximativ 30 de minute.

Veți vedea că pe parcursul fierberii culoarea devine mai roz. La această dulceață nu este necesar să face testul cu picătura pe farfurie deoarece gutuile conțin multă pectină care va ajuta gutuile să devină jeleu atunci când dulceața se răcește.

Dulceața de gutui se toarnă fierbinte în borcanele curate și uscate după care se închid ermetic.

vas cu dulceață de gutui

Adauga un comentariu