:format(jpeg):quality(80)/http://www.bzi.ro/wp-content/uploads/2021/01/Autoturismul-audi-implicat-in-accidentul-de-la-Voinesti-Iasi.jpg)
Ce este maiaua? Ei bine, vorbim despre ingredientul principal, datorită căruia creşte aluatul pentru pâine. Tehnica folosirii ei este foarte veche. Bineînţeles, acest agent de fermentare se poate folosi nu doar pentru aluatul de pâine, ci şi cel de cozonac şi biscuiţi. Hai să aflăm acum cum se face maiaua de casă.
Pâinea de casă este cea mai bună. Degeaba se face reclamă la diverse produse de panificaţie. Nimic nu este la fel gustos şi de aromat precum pâinea de casă. Ca să nu o faci cu drojdie din magazin, îţi recomand maiaua. Mai jos găseşti reţeta pentru ea şi modul de preparare.
Chiar dacă ia un pic mai mult timp până e gata, te asigur că e mult mai bună din punct de vedere calitativ decât clasica drojdie verde sau uscată, de prin magazine.
Foarte simplu! Pune ambele ingredientele într-un borcan de circa 800 ml. Maiaua va începe să crească, în general, din a treia zi, de aceea ai nevoie de un recipient mai mare. Amestecă bine ingredientele în borcan, apoi pune un şervet peste gura borcanului. Astfel împiedici oxigenarea aluatului.
După 24 de ore se adaugă iarăşi 50 gr făină integrală şi 60 ml de apă la temperatura camerei. Cu alte cuvinte, nu faci decât să „hrăneşti” maiaua. Amestecă, acoperă şi lasă deoparte. A treia zi, adică după alte 24 de ore, repetă pasul. După maxim 4 zile, aşadar, vei fi pus în borcan cam 180 ml de apă şi 150 gr de faină.
De ce trebuie hrănită maiaua? Pentru a continua să fermenteze. Dacă nu îi adaugi nimic, procesul de fermentaţie se opreşte. Îţi dai seama când începe să fermenteze în momentul în care la suprafaţă se formează mici băşicuţe.
Din momentul în care vei folosi din maia, restul se depozitează în frigider. Ori de câte ori iei din ea, asigură-te că, mai apoi, o hrăneşti, adică adaugi 50 gr făină integrală şi 60 ml apă la temperatura camerei.
Ţine cont şi de următoarele lucruri, înainte de a te apuca de treabă: