Culinar

Cum se face salamul de biscuiți: Desert ca la bunica pentru Sărbătorile de iarnă

Publicat: 23 nov. 2021
un salam de biscuiti taiat pe o foaie de copt
Bunica era sigură că pentru a obține cel mai bun desert este nevoie să respecți întocmai cantitățile

Salamul de biscuiți este unul dintre deserturile care ne aduc aminte de copilărie. Chiar dacă pare simplu de preparat, trebuie să afli cum se face salamul de biscuiți ca la bunica. Bunica are o serie de secrete pe care le folosește pentru prepararea celui mai delicios și aromat salam de biscuiți.

Salamul de biscuiți este unul dintre cele mai cunoscute preparate care ne aduc aminte de vacanțele petrecute la bunica. Chiar dacă pare simplu de preparat, există persoane care nu-l fac în mod corect, mai bine zis nu-l gătesc la fel de bine cum o făcea bunica.

mai multe felii de salam de biscuiti pe o farfurie
Bunica amesteca ingredientele și ulterior le lăsa la cald până se înmuiau ușor biscuiții

Cum se face salamul de biscuiți ca la bunica: Secretul unui desert desăvârșit

Bunica folosea un secret pentru a pregăti un salam de biscuiți care nu se rupea niciodată și avea o consistența potrivită pentru tăiat. Ea mereu spunea că nu este suficient să îl ții la rece pentru a prinde forma dorită. Bunica era sigură că pentru a obține cel mai bun desert este nevoie să respecți întocmai cantitățile și să nu exagerezi cu ingredientele.

Ea nu punea niciodată ingrediente de „umplutură” precum: fructe confiate sau alune de pădure. Bunica mereu pregătea un salam de biscuiți „aerisit” care să aibă suficienți biscuiți, dar să fie simțită și crema de cacao cu unt.

un salama de biscuiti taiat in mai multe felii pe o farfurie
Bunica mereu pregătea salamul de biscuiți cu stafide și esență de rom

Pentru a pregăti cel mai bun și gustos salam de biscuiți, bunica rupea cu mânuțele ei în bucăți mici biscuiții. Ea avea mare grijă să nu îi mărunțească prea tare. Ulterior, punea la încălzit laptele, adăuga unt și lăsa totul la foc mic. Peste 10 minute, ea adăuga zahărul până când se încorpora bine în compoziție, apoi cacao.

Bunica mereu pregătea salamul de biscuiți cu stafide și esență de rom. Aroma și gustul acestui salam de biscuiți era unul bine definit și unic, neștirbit de alimentele de prisos.

Uneori, bunica alegea să pregătească un salam cu nucă, rahat sau doar cu ciocolată. Pentru ea, rețeta tradițională a salamului de biscuiți era cu stafide și esență de rom. Bunica amesteca aceste ingrediente și ulterior le lăsa la cald până se înmuiau ușor biscuiții.

mai multe felii de salam de biscuiti
Bunica avea mare grijă să nu mărunțească prea tare biscuitii

Rețeta de salam de biscuiți: Un desert potrivit pentru sărbătorile de iarnă

Astăzi, în comerț se găsesc o mulțime de tipuri de salam de biscuiți de cumpărat. Însă cel mai potrivit pentru perioada Sărbătorilor de iarnă este cel pregătit după rețeta bunicii. Pentru a prepara cel mai autentic și delicios salam de biscuiți ai nevoie doar de jumătate de oră.

După ce bunica lua compoziția de pe foc și o punea într-un loc răcoros pentru a se odihni măcar două ore, ea întindea foarte bine folia alimentară. Dacă nu avea folie alimentară folosea o bucată de hârtie de copt pe masă. Ulterior, bunica așeza amestecul pe masa de lucru împărțind-o în trei părți. Ea lucra cu fiecare în parte și modela compoziția în așa fel încât să reiasă forma unui salam.

După ce modela compoziția după forma dorită ea închidea salamul cu ajutorul foliei și-l băga la frigider. Bunica lăsa mereu salamul din biscuiți peste noapte la frigider înainte de a-l tăia, astfel se ferea de riscul de a se destrăma în momentul în care îl scotea din folia alimentară.

doua salamuri de biscuiti taiate pe o farfurie
Salamul de biscuiți este unul dintre deserturile care ne aduc aminte de copilărie

Dacă ți-a plăcut cum se face salamul de biscuiți ca la bunica, poți încerca să pregătești pentru masa de sărbătoare și fursecuri cu unt, prăjitură cu nucă de cocos sau prăjitura de casă.

Adauga un comentariu