Boli si tratamente

Cum se face tratamentul cifozei?

Publicat: 22 ian. 2018
7

Fie ca unii o denumesc cocoasa, boala Scheuerman sau cifoza, aceasta reprezinta o curbare accentuata a portiunii superioare a coloanei toracice care determina o deformare a spatelui cu aparenta unui spate rotund, cocosat. Analgezicele si antiinflamatoriile nesteroidiene pot fi folosite pentru a obtine o sacadere a durerilor cauzate de cifoza. Varsta pacientului, potentialul de crestere osos, marimea diformitatii, viteza de progresie a cifozei si forma vertebrelor sunt factori care influenteaza tratamentul maladiei Scheuerman.

Coserul este cea a metoda clasica de  control a evolutiei cifozei catre agravare la adolescenti. Astfel, un corset trebuie purtat 24 ore din 24 pe o perioada de un an pentru a obtine o corectie a cifozei. Dupa o perioada de un an, pacientul intrerupe tratamentul cu corset. Cosretul nu aduce nici un beneficiu pacientilor cu o varsta mai mare de 16 ani. Adolescentii pot sa refuze tratamentul cu corset deoarece este rigid, poate determina senzatia de fierbinte, si este inconfortabil. Tratamentul chirurgical trebuie avut in vedere atunci cand gradul diformitatii (mai mare de 70 de grade), si simptomele (durerea), nu raspund la tratamentul cu corset.

Uneori este nevoie de un tratament chirurgical pentru a reduce cifoza, pentru a reduce durerile cauzate de aceasta. Astfel, chirurgia este un tratament luat in considerare atunci cand este severa, adca la un unghi masurat de peste 70 de grade (unghi Cobb). Medicul va poate recomanda de asemenea operatia daca viteza progresiei cifozei este rapida, daca echilibrul general al coloanei este modificat, daca aveti dureri importante sau daca exista o afectare neurologica datorata cifozei.

Pentru a corecta curbura anormala a coloanei, medicul va efectua o fuziune a vertebrelor intr-o pozitie mai apropiata de normal. Fuziunea spinala consta in plasarea unor mici fragmente osoase intre vertebre, care in timp vor forma calus, consolidand (fuziune), si mentinand astfel reducerea curburii efectuata chirurgical. Acest proces necesita timp. Pentru a mentine coloana in pozitia dorita pana la fuziunea osoasa (de obicei 3-10 luni) chirurgul va utiliza o instrumentatie spinala. Aceste intrumente includ bare de titan sau otel, suruburi, carlige, conectoare.  Aceste intrumente se ataseaza la coloana pentru a mentine curbura vertebrala la unghiul dorit.

Adauga un comentariu