Eveniment-Social

Cum se fura miliarde din piatra seaca

Publicat: 15 aug. 2011
1

@ Primaria plateste miliarde de lei unor firme-fantoma in baza unor contracte care prevad achizitia de piatra sparta @ Banii se dau, dar piatra sparta nu mai ajunge pe drumuri, asa cum ar trebui @ Toate acestea se petrec in comuna Cotnari, unde, in ciuda neregulilor descoperite de institutiile statului, cum ar fi Curtea de Conturi, procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Harlau nu au vrut sa ia nici un fel de masuri

Primarul Vasile Cretu, din Cotnari, a prins si mai mult curaj dupa ce a vazut ca, in ciuda sesizarilor penale facute de unele institutii ale statului, cum ar fi Curtea de Conturi, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau nu s-au sinchisit sa ia nici un fel de masuri. El continua sa faca bani. In ultimii doi ani, Primaria comunei Cotnari a incheiat mai multe contracte pentru a achizitiona piatra sparta. Banii au fost cheltuiti, dar piatra nu a mai ajuns pe drumurile comunale. Si pentru ca membrii Consiliului Local sa nu afle aceste lucruri, Vasile Cretu si firmele respective au apelat la o serie de tertipuri. Smecheria este simpla. In ultima perioada s-au incheiat contracte pentru cumpararea pietrei cu mai multe societati in acelasi timp. Dar, in baza unei intelegeri prealabile, numai una singura va furniza piatra. Reteta se bazeaza pe faptul ca este destul de greu sa masori cantitatea de piatra odata ce materialul a fost pus pe drumuri. De aceea, la sfarsit se intocmesc o serie de procese-verbale de receptie in functie de care sunt platite toate firmele. „Cea care aduce acum piatra a fost platita anul trecut. A primit de la Primaria Cotnari exact 600 de milioane de lei vechi prin doua ordine de plata si aduce piatra abia acum. Reprezentantii firmei cu care s-a incheiat contract de furnizare a pietrei in 2011 nici macar nu raspund la telefon”, a declarat Paul Besleaga, viceprimarul comunei Cotnari.
Firma Hidromec din Belcesti a primit anul trecut 600 de milioane de lei vechi de la Primaria Cotnari, iar in aceasta perioada, cu un singur camion, incerca sa livreze o cantitate de 1.000 de metri cubi. Apoi, in ciuda faptului ca autoritatile locale au solicitat sa se livreze piatra concasata, firma respectiva aduce un alt timp de material, numit sort concasat. Este un sortiment de piatra marunta, un material mai ieftin, pe care masinile aluneca. Anul acesta, Primaria Cotnari a organizat din nou licitatie pentru a cumpara piatra. Procedura a fost adjudecata de firma Ilcons SA, din Podu Iloaiei. Contractul a fost incheiat pe 21 iulie 2011. Firma a castigat licitatia pentru ca a oferit termenul de livrare cel mai bun. Adica o cantitate de 2.390 de metri cubi de piatra, respectiv 3.576 de tone si o cantitate de balast de 1.166 metri cubi ce trebuiau livrate pe parcursul a patru zile, in perioada 8-11 august.
Valoarea contractului este de 1,4 miliarde de lei vechi fara TVA. Termenul de livrare a expirat, dar firma nu a dus nici macar un camion de piatra.

Sesizarea penala

In cursul unui control efectuat anul trecut de Curtea de Conturi la Primaria Cotnari s-a descoperit ca nu pot fi justificate plati in valoare de 1,5 miliarde de lei vechi, reprezentand transportul unei cantitati de piatra necesara pentru a face drumurile practicabile in toate satele respective. Adica s-a descoperit ca s-a platit transportul, dar nu s-a gasit piatra. Prin urmare, ce s-a transportat avand in vedere ca piatra nu a fost receptionata? De asemenea, Curtea de Conturi a descoperit nereguli privind modul de realizare a lucrarilor de aductiune de apa si canalizare in comuna. Valoarea totala a acestor lucrari se ridica la aproximativ 2 milioane de euro. S-a descoperit ca s-au facut plati nejustificate de miliarde de lei catre firmele cu care s-au incheiat contracte in vederea realizarii lucrarilor respective. Adica s-au platit banii, desi lucrarile nu erau efectuate. In urma acestor fapte, Curtea de Conturi a facut plangere penala. Dosarul a ajuns la Parchetul de pe langa Judecatoria Harlau, care a transmis de mai multe ori ca sesizarea se afla inca „in cercetari”.

Comentarii
  • Poate acum dupa ce si procurorii din Harlau sunt luati la verificat vor veni niste procurori care sa ne scape de acest pietar , semi analfabet. Eu cred ca vor fi pedepsite toate ilegalităţăle si va scăpa comuna de aceasta gasca de
    infractori. Asteptăm ca la următoarele alegeri sa se gasesca un stiutor de carte pe care sa-l votam.

Adauga un comentariu