News Flash:

Cum se impaca o cariera de succes cu cratita

25 Noiembrie 2006
1029 Vizualizari | 1 Comentarii
Camelia Gavrila
• Femeile de succes fac fata cu greu indatoririlor de mama si sotie • Chiar daca timpul nu le permite sa petreaca mult timp in bucatarie, iesencele care au pus pe primul loc cariera reusesc totusi sa-si faca timp si de cratita


Sunt femei de succes. Multe dintre ele sunt invidiate pentru asta. De multe ori insa acestea isi impart timpul, si asa foarte limitat, intre cariera si cratita. Multe din femeile de succes din Iasi spun ca le place sa gateasca, insa timpul si sarcinile de serviciu sunt principalul inconvenient. "Stau foarte putin timp in bucatarie, in special in perioada sarbatorilor, si atunci pregatesc friptura si prajituri. Inainte de a avea aceasta functie, care imi ocupa cea mai mare parte din timp, obisnuiam sa stau in bucatarie si imi exersam talentul culinar, acum mi-a ramas sa exersez doar talentul de a pregati estetic masa atunci cand petrec o seara cu prietenii. Nu mai gatesc, trebuie sa recunosc ca ma ajuta parintii", a spus Camelia Gavrila, inspector sef la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi. Unul dintre cei mai cunoscuti medici pediatri ieseni, Solange Rosu, seful Unitatii de Primire Urgente de la Spitalul Sf. Maria, este chiar un adevarat specialist in ceea ce priveste prepararea dulcetei. Insa tot timpul este acela care o impiedica sa stea mai mult la bucatarie. "Imi place sa stau in bucatarie, dar in masura in care timpul imi permite acest lucru. Pentru ca nu am foarte mult timp pe care sa-l petrec in bucatarie, gatesc chestii mai deosebite. Imi place sa fac dulceata, dar nu de cirese sau visine, care este preparata de mai toate gospodinele, ci dulceata de mure sau fructe de padure. In special week-end-ul si in perioada concediilor ma delectez gatind. Chiar daca se spune ca experienta este cea care primeaza la bucatarie, eu ma inspir si din cartile de bucate, asta pentru ca diferentele dintre perioadele cand gatesc sunt foarte mari", a povestit medicul Solange Rosu.

Sacrificii pentru a gati

Multe dintre iesencele care au reusit sa aiba o cariera de invidiat chiar si de catre barbati fac sacrificii mari pentru a indeplini la fel de bine si sarcinile de familie ca si pe cele profesionale. Unele dintre acestea se trezesc dis-de-dimineata ca sa prepare mancarurile preferate ale copiilor sau sotilor. "Imi face foarte mare placere sa stau in bucatarie. Gatitul este chiar un hobby pentru mine. Gatesc aproape zilnic pentru familie, in special mancaruri traditionale, sarmalute, musaca, salate, budinci, iar in perioada toamnei pun muraturi. La pregatirile pentru iarna ma ajuta si sotul meu. Timpul nu este o problema deosebita in acest sens, deoarece dimineata nu pot dormi, ma trezesc in fiecare zi la ora 5.00 si fac mancare, apoi plec la serviciu. Eu vin ultima acasa, ajung foarte tarziu si din cauza serviciului nu-mi pot neglija familia, asa ca gatesc dimineata", a spus Adriana Grecu, director la Casa de Pensii Iasi. Sunt insa si doamne care seara renunta sa vada un film sau sa iasa in oras pentru a satisface poftele familiei, chiar daca pentru aceasta sunt nevoite sa ramana in fata aragazului chiar si pana la primele ore ale diminetii. "Chiar daca nu am timp sa stau la bucatarie, trebuie sa-mi fac. Am familie si trebuie sa gatesc. Nu sunt singura, mama vine si ma ajuta, dar se intampla sa ma prinda si ora 2.00 sau 3.00 in bucatarie, atunci cand mama nu poate ajunge", a spus Daniela Onutu, director la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple.



Ciorba nu lipseste din meniu

Chiar daca ajunge prima la serviciu si pleaca ultima, Gabriela Vasilache, director la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Iasi, este o gospodina desavarsita. In fiecare sambata isi asteapta sotul, care lucreaza in Bucuresti, cu mancare gatita. Ba mai mult, sotul primeste si mancare si la pachet pentru intreaga saptamana. "La nici o masa nu lipseste ciorba facuta de mine. Gatesc vinerea, dupa ce vin de la Agentie, asta pentru ca sotul meu lucreaza in Bucuresti si vine in fiecare sambata acasa si trebuie sa fie mancare. Apoi sambata gatesc pentru restul saptamanii, atat pentru mine si fiica mea, Bianca, cat si pentru sotul meu. Am niste recipiente speciale in care ia mancare gatita. Daca a gati nu este modern, inseamna ca nu sunt o femeie moderna, insa cred ca mancarea gatita acasa este cea mai sanatoasa. Niciodata nu am avut probleme cu fetita, ca nu ar vrea sa manance mancare gatita", a povestit Gabriela Vasilache. Judecatorii de renume reusesc sa aiba o familie macar la fel de reusita ca si cariera facand diferenta intre problemele de acasa si cele de la serviciu. "Eu impac viata profesionala cu cea de familie separandu-le in mod clar. Din punctul meu de vedere, in momentul in care faci separatie intre acestea ajungi la un echilibru care isi ofera o siguranta mai mare. Niciodata nu trebuie amestecate cele doua aspecte, cel profesional si viata de familie. Acasa in bucatarie sunt chestiuni care trebuie sa ramana acolo, iar la serviciu trebuie sa se intample la fel. Este foarte greu ca atunci cand ai o problema profesionala care te preseaza sa ajungi acasa si sa nu fii influentat de aceasta", a spus judecatorul Diana Micu Cheptine, presedintele Judecatoriei Iasi.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Anonim  | #2403
Sa stea la cratita pt. ca acolo ii este locul. Si-a facut plinul cu varf si indesat si a batjocorit intelectualitatea ieseana.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1743 (s) | 22 queries | Mysql time :0.058631 (s)