Local

Cum se împart mandatele în judeţul Iaşi

Publicat: 15 oct. 2020
Simulare privind împărțirea mandatelor alegerilor parlamentare pe județe
Simulare alegeri parlamentare 2020

The Strategy Group a transmis o simulare a mandatelor alegerilor parlamentare, în judeţul Iaşi. Astfel, pentru Camera Deputaţilor în Iaşi vor fi împărţite mandatele după cum urmează: 4 locuri PNL, 3 locuri PSD, 3 locuri USR PLUS, 1 loc PMP, 1 loc PRO România şi ALDE.

În ceea ce priveşte situaţia în Senatul României: 3 locuri PNL, 1 loc PSD şi 1 loc USR.

Prima simulare pentru alegerile parlamentare a fost întocmite de The Strategy Group. Au fost analizate datele de la ultimele 3 tipuri de alegeri din România, pentru o simulare personalizată și o campanie profesionistă.

Alegerile parlamentare 2020

Alegerile parlamentare din luna decembrie a acestui an vor modifica componenţa actualului Legislativ, însă odată cu ea şi majorităţile din cele două Camere. În aceste momente, Partidul Social Democrat deține cei mai mulţi parlamentari. Aceste lucruri se vor schimba după data de 6 decembrie. Odată cu simularea alegerilor PNL va ocupa locul PSD.

Partidul Național Liberal ar urma să aibă nu mai puțin de 146 de parlamentari (101 deputaţi şi 45 de senatori), în timp ce social democraților le va scădea numărul la 132 de parlamentari (92 deputaţi şi 40 senatori – cu 44, respectiv cu 30 mai puţini decât în prezent), conform simulării realizate de The Strategy Group pe baza numărului de voturi ponderate la procentele de la alegerile locale şi luând în calcul o prezenţă la vot de 38%.

Alte partide care vor ocupa un loc în Parlament se numără USR cu 90 de parlamentari (62 deputaţi şi 28 senatori), PMP cu 27 de parlamentari (19 deputaţi şi 8 senatori), UDMR cu 25 de parlamentari (18 deputaţi şi 7 senatori), dar şi Pro România cu 28 de parlamentari (20 deputaţi şi 8 senatori).

 ”Pentru a avea însă majoritate, PNL are nevoie de 233 de voturi în viitorul Parlament. Astfel, PNL are nevoie de încă 86 de parlamentari, care pot veni de la USR (cu 90 de parlamentari)”, precizează autorii simulării.

PNL Iaşi şi-a desemnat candidaţii la alegerile parlamentare 2020

Biroul Politic Judeţean al organizaţiei judeţene Partidului Național Liberal Iaşi a stabilit lista candidaţilor la alegerile parlamentare 2020 din 6 decembrie

Lista pentru Camera Deputaţilor:

1. Alexandru MURARU

2. Sorin NĂCUȚĂ

3. Alexandru KOCSIS

4. Liviu BULGARU

5. Lucian RUSU

6. Marius MINEA

Lista pentru Senat:

1. Iulia SCÂNTEI

2. Liviu BRĂTESCU

3. Andrei CAZACU

Cosette Chichirău şi Marius Bodea au urmărit locurile eligibile în Parlament

Scandal uriaș la filiala USR Iași după ce un fost membru al formaţiunii politice lansează acuzaţii grave. Potrivit unei postări publicate pe o reţea de socializare, Oana Vasiliu a explicat faptul că este inadmisibil cum în partidul condus de Marius Bodea şi Cosette Chichirău primează interesul propriu, nicidecum interesul ieşenilor, aşa cum este logic.

BZI.RO a menţionat în repetate rânduri faptul că cei doi parlamentari zero, Cosette Chichirau și Marius Bodea urmăresc doar interesul personal. În aceste condiţii, aceste lucruri sunt confirmate chiar din interiorul formațiunii politice.

Chiar dacă contextul actual al pandemiei cu noul coronavirus ar impune amânarea alegerilor parlamentare din data de 6 decembrie 2020, Marcel Ciolacu, președintele PSD, susține că nu vor face demersuri parlamentare pentru amânarea datei alegerilor parlamentare programate.

„Pe domnul Iohannis îl anunț că nu PSD va amâna alegerile, am avut această discuție cu colegii mei. Guvernul său e posibil să creeze această breșă de a fi amânate alegerile din cauza gestionării dezastruoase a pandemiei de către Guvern”, a declarat Marcel Ciolacu.

Comentarii
Adauga un comentariu