Sfaturi pentru casa si gradina

Cum se inmultesc clopoteii de gradina – Secrete de la gradinari profesionisti

Publicat: 26 apr. 2017

Clopoteii de gradina (Campanula medium) sunt cea mai cultivata specie dintre cele peste 200 ale genului Campanula. Clopoteii cresc pana la 60 cm inaltime, sub forma de piramida.
Florile sunt campanulate, foarte variat colorate: albastru, alb, roz, violet. Infloreste din iunie pana in august.

Ingrijirea florilor. Clopoteii de gradina sunt plante putin pretentioase. Prefera solurile insorite si permeabile, dar se adapteaza si in zonele cu semiumbra.

Clopoteii de gradina sunt plante bienale. Ciclul lor biologic presupune parcurgerea a doua etape distincte, desfasurate pe parcursul a doi ani calendaristici. De aici si modalitatea un pic diferita de inmultire.

Citeste si Cand si cum se fac taierile la trandafirul japonez (hibiscus)

Prima etapa se desfasoara in primul an, din vara, de cand se produc rasadurile pana iarna, cand are loc fenomenul de vernalizare. A doua etapa se desfasoara anul urmator de cultura, cand plantele infloresc.

Revenind la inmultire, spuneam ca rasadurile se fac vara. Temperatura optima pentru germinatia semintelor este 16–18 grade. Plantele rasar in 10–12 zile de la semanat. Dupa o luna rasadurile se repica. Plantarea rasadurilor in gradina se face toamna in octombrie. Rasadurile se pot planta si in primavara urmatoare, foarte devreme.

De asemenea, Clopoteii de gradina se pot inmulti prin divizarea tufei. Exista, pe langa Campanula medium si alte specii perene care se preteaza la acest tip de inmultire. Se despart numai tufele mature, cu grija sa nu afectati radacinile.

Exista si varianta inmultirii prin butasi. Acestia trebuie prelevati primavara, din tulpinile bazale. Butasii se pun la inradacinat in amestec de pamant cu turba. Pentru o rata mai mare de reusita puteti sa treceti baza butasului inainte de plantare printr-un stimulent de inradacinare.

sursa: ingrijirea-florilorloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit