Sfaturi pentru casa si gradina

Cum se inmulteste prin seminte leandrul

Publicat: 20 apr. 2018

Toata lumea stie ca Leandrul (Nerium oleander) se inmulteste prin butasi. Inradacineaza usor si pare mai la indemana, dar nu e singurul mod in care putem inmulti acest arbust spectaculos. Inmultirea prin seminte insa este mult mai prolifica si daca idepliniti cerintele plantei si aveti noroc, dupa nici doi ani va puteti bucura de flori.

Detalii despre inmultirea Leandrului prin butasi aici: Inmultiti corect si cu spor Leandrul

Inmultirea prin seminte. Semintele de Leandru se pun la germinat cand s-au copt. Acest lucru se intampla atunci cand capsulele in care stau plesnesc si semintele incept sa cada.

Pregatiti substratul si recipientul in care le puneti la germinat. Folositi un amestec de turba si perlit, care asigura un drenaj bun, dar mentine in acelasi timp o umiditate ridicata. Daca nu aveti o mini sera, asigurati-va ca puteti acoperi recipientul cu o folie de plastic transparenta pentru a mentime microclimatul de care semintele si plantutele au nevoie.

Puneti apoi semintele pe substrat. Nu le acoperiti cu pamant pentru ca semintele de Leandru germineaza la lumina. Apasati usor insa pentru un contact mai bun cu substratul.

Pulverizati cu apa si apoi acoperiti cu folie. Semintele germineaza in aproximativ o saptamana. Descoperiti insa zilnic pana incep sa germineze pentru o buna aerisire. Dupa ce au aparut frunzulitele, folia se indeparteaza. Mare atentie cum udati sa nu afectati micile plantute. Nu turnati apa direct pe planta pentru ca riscati sa o rupeti sau sa o culcati la pamant. Drenajul este esential, apa care balteste va omori rasadurile.

Cand rasadurile au patru frunze adevarate se pot repica. Mutati-le intr-o tavita pentru rasaduri sau direct in ghivece mici. Tineti rasadurile la lumina, in caz contrar se vor alungi fiind nu doar inestetice, ci si in imposibilitatea sa se autosustina. Udati rasadurile pentru ca, fiind in perioada de crestere orice intrerupere poate fi fatala. Cand sufera de sete frunzele plantei sa rasucesc si daca nu interveniti la timp ele mor.

Dupa ce plantele au crescut si e necesar sa transplantati a doua oara, asigurati-va sa ghiveciul este suficient de inalt pentru ca radacinile sa se dezvolte in voie.

La inmultirea prin seminte e bine sa stiti de la inceput ca e posibil sa nu iasa leandri identici cu planta mama pentru ca albinele aduc polen de la alte plante. In mod normal o planta obtinuta din seminte va inflori in aproximativ 3 ani. Cu o ingrijire buna, va puteti bucura de flori chiar si dupa un an si jumatate.loading...

Adauga un comentariu