Boli si tratamente

Cum se interpreteaza testul care masora densitatea osoasa

Publicat: 20 mai 2019
25

Osteoporoza este astazi o importanta problema de sanatate publica, Organizatia Mondiala a Sanatatii plasand-o in primele zece cele mai serioase boli cu raspandire larga. Este o afectiune a scheletului caracterizata printr-o rezistenta osoasa scazuta – ceea ce creste riscul de fractura. Rezistenta osoasa este determinata atat de densitatea, cat si de calitatea osului. Osteodensitometria este metoda radiologica de evaluare a densitatii osoase la nivelul intregului sistem osos sau in zonele cele mai predispuse fracturilor osteoporotice – col femural, coloana vertebrala si antebrat. Determinarea densitatii minerale osoase prin metoda DXA (dual x-ray absorbtiometry) este metoda de referinta atat pentru diagnosticarea, cat si pentru monitorizarea tratamentului osteoporozei.

Investigatia dureaza in jur de un minut, un minut si jumatate pentru fiecare segment, timp in care pacientul trebuie sa stea nemiscat pentru a se asigura producerea unei imagini clare si sa respire normal. Pacientul nu are nevoie de o pregatire speciala inainte de examinare, insa 'trebuie sa scoata piesele vestimentare care contin obiecte metalice, adica feromare, catarame, nasturi metalici pentru ca acestea interfereaza cu achizitionarea imaginii. Rezultatele sunt interpretate de un radiolog, reumatolog sau endocrinolog. Medicul va trebui sa va revizuiasca scanarea DXA in timp ce evalueaza prezenta unor factori de risc clinici precum: artrita reumatoida, boli renale si hepatice cronice, boala respiratorie, boala intestinului inflamator.

Rezultatele testelor vor fi sub forma a doua scoruri: 1. Scorul T – Acest numar arata cantitatea de os pe care ati comparat-o cu cea a unui adult tanar de acelasi sex cu o masa osoasa de varf. Un scor de -1 si mai mare este considerat normal. Un scor intre -1,1 si -2,4 este clasificat ca osteopenie (masa osoasa scazuta). Un scor de -2,5 si mai jos este definit ca osteoporoza. Scorul T este utilizat pentru a estima riscul de a dezvolta o fractura si, de asemenea, pentru a determina daca este necesar un tratament. 2. Scorul Z – Acest numar reflecta cantitatea de os pe care ati comparat-o cu cea a altor persoane din grupul dvs. de varsta si cu aceeasi dimensiune si de acelasi sex. Daca acest scor este neobisnuit de mare sau scazut, poate indica o nevoie de teste medicale suplimentare.

Adauga un comentariu