International

Cum se intretine prietenia dintre Europa si SUA

Publicat: 22 ian. 2012
1
Ministrul german de externe Guido Westerwelle s-a aflat la sfarsitul acestei saptamani intr-o vizita in SUA. El s-a intalnit, printre altii, cu secretarul de stat Hillary Clinton si cu sefa FMI, Christine Lagarde.
Teme principale de dialog au fost criza din zona euro, situatia din Siria, dosarul nuclear iranian, „primavara” araba si pregatirea urmatorului summit NATO din mai.
Vizita in SUA a sefului diplomatiei germane are loc intr-un an electoral. Un moment periculos, intrucat atat democratii cat si republicanii prefera in acest context sa isi lanseze sagetile spre Europa, scrie Deutsche Welle.
Europa, instrument electoral:
 Presedintele Obama, de exemplu. Realegerea lui depinde de situatia economica a Americii, care depinde la randul ei de starea economica a Europei, potrivit sefului de la Casa Alba:
„Daca Europa, principalul nostru partener comercial, este slaba, atunci acest lucru se reflecta direct asupra companiilor americane si asupra locurilor de munca din SUA.”
Presedintele american si ministrul sau de finante au cerut Europei si mai ales Germaniei sa puna la dispozitia Greciei fonduri si mai generoase, pentru a grabi iesirea din criza. O pozitie respinsa de ministrul german de externe:
„Nu credem ca principalele solutii de iesire din criza sunt tiparirea nelimitata de bani si contractarea de noi datorii.”
Republicanii sunt in plin proces de numire a unui contracandidat pentru Obama in viitoarele alegeri prezidentiale. La aceste alegeri preliminare, atacarea Europei a devenit un act tot mai popular. Favoritul la obtinerea candidaturii republicane, Mitt Romney:
„Nu vreau sa devenim un stat social pe model european. Acesta nu functioneaza nici in Europa si nu va functiona nici aici.”
In Europa, statul se amesteca prea mult, sustin republicanii. Pensiile sunt prea mari, asigurarile prea numeroase, subventiile de mediu de asemenea, prea multe autoritati si, prin urmare, datorii prea mari.
Ministrul Westerwelle trateaza aceste reactii cu retinere:
„Cred ca tonul ridicat folosit de unii la adresa Europei are legatura in mare masura cu campania electorala de aici. Stim si noi cum functioneaza lucrurile din experienta proprie. Totusi, eu iau aceste reactii in serios.”
Administratia Obama a luat in ultimele luni si decizii impotriva Europei, de exemplu in domeniul militar: pentru a economisi bani, americanii vor retrage din Europa 7.000 de soldati. Obama vrea sa sporeasca fondurile pentru misiunile de supraveghere din regiunea Asia-Pacific. „Nu exista indoiala, secolul al 21-lea se scrie in regiunea Asia-Pacific, iar SUA participa la acest proces”, a aratat presedintele american.
Europenii au fost scandalizati si de decizia agentiei de rating Standard & Poor‘s de a retrograda tari ca Franta si Austria, care au pierdut calificativul maxim AAA. Ministrul german de finante Schäuble a declarat ulterior: „Nu stiu daca aceasta agentie de rating intelege ce facem noi aici in Europa.”
Totusi, acesta ar fi motivul vizitei lui Westerwelle in SUA: de a lamuri legendele care se tes acolo in ultima vreme despre Europa si de a reimprospata amintirile privind lunga prietenie dintre cele doua parti:
„Este foarte important, chiar esential, ca prieteniile vechi sa fie si intretinute”, a punctat seful diplomatiei germane.
Adauga un comentariu