National

Cum se mai simte Cătălin Denciu, medicul-erou de la spitalul din Piatra Neamț, după o lună de la incendiu. Ce spun medicii belgieni

Publicat: 16 dec. 2020
Medicul Cătălin Denciu, care a intrat în flăcări pentru pacienții săi în timpul incendiului din spitalul din Piatra Neamț
Medicul Cătălin Denciu, care a intrat în flăcări pentru pacienții săi în timpul incendiului din spitalul din Piatra Neamț

După o lună de la incendiul izbucnit în secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț, medicii belgieni au oferit un interviu în exclusivitate pentru Antena 3 și au vorbit despre starea de sănătate a medicului-erou, Cătălin Denciu, cel care a sărit în flăcări, pentru a-i ajuta pe pacienții infectați cu noul coronavirus, aflați în pericol.

Cătălin Denciu a fost transferat de urgență la spitalul militar din capitala Belgiei, ajungând acolo după ce 80% din suprafața corpului a fost cuprinsă de arsuri. Până în acest moment, el a suferit mai multe intervenții chirurgicale.

„A trebuit să îi aplicăm mai multe tratamente pentru a-l putea ține în viață și a-l vindeca. Era într-o stare critică. Acum, el este încă la terapie intensivă, ceea ce înseamnă că există un risc. Atunci când un pacient este la Terapie Intensivă, există întotdeauna un risc pentru el. Dar lucrurile merg într-un sens bun, așa că noi avem speranțe că totul se va rezolva, va reveni la normal și dr. Denciu va putea pleca acasă pe picioarele sale, cât mai curând cu putință.

Dr. Soete Olivier, medicul care are grijă de Cătălin Denciu: „După ce toate operațiile se încheie cu succes, pacientul are nevoie de multă recuperare”

Medicul belgian vorbește despre protocolul de vindecare și recuperare prin care va trece medicul român, după ce va scăpa cu bine din toate operațiile de care mai are nevoie.

Din momentul în care pacientul este ars, până ajunge acasă, trece foarte mult timp. Totul depinde de profunzimea rănilor și de suprafața afectată. În cazul lui, suprafața este foarte mare. Dacă rănile sunt profunde, pacientul trebuie operat, de mai multe ori chiar, așa că durează foarte mult, pentru că nu putem să îl operăm în fiecare zi. Ar fi foarte periculos. După ce încheiem acest proces, când toate rănile sunt închise, după ce toate operațiile se încheie cu succes, pacientul are nevoie de multă recuperare, are nevoie de fizioterapie, iar apoi trebuie să fie ținut sub observație ani la rând, pentru a vedea cum evoluează cicatricile.”, a declarat dr. Soete Olivier, anestezist la terapie intensivă la spitalul din Belgia.

Ce declară soția medicului despre situația în care se află ea și soțul ei

În aceste clipe, soția medicului-erou, Cătălin Denciu, se află în Belgia, alături de soțul ei, pentru a-i fi sprijin și a-l ajuta să treacă peste această nenorocire mai ușor.

„Acum sunt bine, față de acum o lună. Speranța este din ce în ce mai mare că vom reuși să depășim toată această perioadă grea și neagră a existenței noastre. Faptul că pot să fiu alături de el, să pot să îl văd, să pot comunica ușor-ușor cu el. Mă ajutoată foarte mult și cred că și pe el îl ajută prezența mea aici și cu pași mici ne vom apropia de un final fericit.”, a declarat soția medicului.

Fiind întrebată de unde își ia puterea de a trece prin această situație grea, ea a răspuns:

„În primul rând, de la Dumnezeu vine toată aceastea putere și de la energiile pozitive din partea oamenilor, dar și din partea familiei, copiii care m-au susținut mai mult decât am crezut că pot fi în stare niște copii, și din partea părinților, și din partea părinților lui Cătălin, surorii lui, toată lumea ne-a sprijinit și ne-a ajutat enorm.

Copiilor le este complicat să stea departe de mine și de tatăl lor, dar au maturitatea de a nu arăta și de a mă îmbărbăta ei pe mine și de a mă ajuta.”, a declarat femeia.

Cătălin Denciu va avea nevoie de o perioadă îndelungată de recuperare, însă speranța medicilor este că acesta se va face bine și va putea pleca acasă, pentru a fi alături de familia lui.

Adauga un comentariu