Boli si tratamente

Cum se manifesta cele mai frecvente boli transmise de capusa. Vezi si cum previi muscatura acestui parazit

Publicat: 08 apr. 2016

Se gasesc in parcuri, in zonele de picnic, gradini, la orase sau sate. Putem fi muscati de capuse in orice zona in aer liber. Acestea sunt mai active primavara, vara si toamna, iar oamenii petrec tot mai mult timp in mediul exterior odata cu iesierea din iarna, de aceea si numarul de cazuri diagnosticate in aceasta perioada este mai mare, cu un varf de incidenta in timpul verii.

Dar nu toate capusele sunt purtatoare de agenti infectiosi. De obicei sunt cunoscute zonele cu potential endemic si se fac avertizari pentru acea zona. Aveti grija la animalele de companie. Pot aduce si ele capuse in gradinile si casele noastre.
Capusele sunt un excelent vector de a transmite boli. Sunt pe locul doi dupa tantari ca modalitate de transmitere de boli infectioase sau toxice la oameni. Durata de viata a capuselor este de 2 ani si gradul mai mare de contagiozitate este primavara spre vara.

Capusele se hranesc din sangele mamiferelor, reptilelor si a pasarilor. In momentul muscaturii, capusa elibereaza o substanta anticoagulanta, imunospresoare si antiinflamatorie, astfel incat gazda nu simte ca a fost muscata.

Capusa poate transmite o bogata arie patogena precum bacterii, spirochete, rickettsia, protozoare, virusuri si toxine. Dar nu toate capusele sunt purtatoare de boli, deci nu orice muscatura de capusa cauzeaza boli.

Iata ce efect surpriza poate avea muscatura de capusa

Boli cauzate de capuse
In Europa, bolile cauzate de capuse la oameni sunt:
-encefalita de capuse (transmisa prin ixodes ricinus)
-boala Lyme (borelioza Lyme)( transmisa prin ixodes ricinus)
-febra recidivanta (cauzata de Borrelia)
-febra hemoragica de Crimeea -Congo (transmisa prin hyalomma marginatum)
-febra butunoasa (cauzata de rickettsia conori)
-anasplamoza

Simptome si tratament
1. Boala Lyme -simptomele apar de obicei in primele 30 de zile de la muscatura
– apare un rach cutanat dispus concentric in jurul muscaturii ce poate persista pana la 4 saptamani daca nu este tratat pacientul
-febra, oboseala, cefalee, mialgii( asemanatoare cu gripa).
Majoritatea cazurilor de boala Lyme se trateaza cu o cura cu antibiotic, 2 saptamani( este preferata administrarea orala). In cazul in care ramane netratata, pot aparea complicatii (infectii la inima, articulatii si sistemul nervos).
Totusi , doar 2-3% din persoanele muscate, vor face boala Lyme si 10% din persoanele infectate vor fi afectati neurologic.

In timpul tratamentului cu antibiotic, bolnavul nu are voie sa fie donator de sange.
Dupa terminarea tratamentului, poate fi considerat un potential donator de sange.

2. Encefalita de capuse – simptomele apar de obicei dupa 4 saptamani de la muscatura
– in prima faza apare febra, oboseala, cefalee, mialgii, greata. Apoi apar semnele de meningita si/sau de encefalita.
– este obligatorie spitalizarea
Desi nu exista un tratament pt acest tip de encefalita, mortalitatea este mica (dar pacientul ramane cu afectare neurologica). Daca nu putem trata, totusi putem preveni aceasta boala.

Exista un vaccin ce protejeaza doar de aceasta boala ( nu si pentru restul bolilor cauzate de capusa). Se numeste FSME-IMMUN ( exista vaccin pt adulti si altul pentru copii).
Daca veti calatori intr-o zona endemica, este recomandat sa va vaccinati. In Europa, aceste zone sunt Letonia, Lituania, Estonia si o zona din Slovenia.
Romania a raportat in 2008-2010, 14 cazuri de encefalita cauzata de capuse (3 judete din N-V tarii).

3. Febra recidivanta – simptomele apar dupa 3-18 zile de la muscatura.
– apar episoade recurente de febra ( ce dureaza intre 3 si 6 zile) adesea insotite de cefalee, mialgii, dureri articulare, greata, dureri abdominale, diaree,vertij, fotofobie. Pot aparea si afectiuni neurologice ca paralizii faciale, radiculopatie, hemiplagie,
– pot trece intre 4 si 14 zile intre episoadele de febra
– pot fi intre 3 si 10 episoade febrile
Tratamentul recomandat este antibioticoterapia. Decesul este foarte rar.

4. Febra hemoragica de Crimeea-Congo – debuteaza dupa 4 saptamani de la muscatura
– febra inalta, mialgii, vertij
duereri abdominale, greata,voma, sangerari
stari confuzive, chiar agresiune
In acest moment nu exista un tratament pentru aceasta boala. Rata de mortalitate este mare. Trebuie luate masuri de profilaxie si sa evitati zonele endemice.

VIDEO – Cum indepartezi o capusa simplu si in siguranta

Cum inlaturam capusele

Riscul de a face o boala este foarte mic daca le depistam si inlaturam capusele cat mai rapid din piele. Dupa ce am vizitat o zona cu capuse este recomandat sa va verificati pe dumneavoastra si copiii dumneavoastra minuntios (inclusiv pe cap, gat, plici, picioare).

La copii sunt des intalnite si dupa ureche. Muscatura de capusa nu este dureroasa si nu ne dam seama ca o avem pe noi.
Ar fi de folos inclusiv o lupa, pentru ca o capuse mica este des confundata cu un pistrui (sau nev) negru .

Pentru a detasa o capusa de pe piele, fara a o rupe , folositi o pensa subtire si apucati de capul capusei cat mai aproape de piele. Trageti in sus cu echilibru, fara a brusca, a indoi ( poate sa ramana gura capusei in piele). Totusi nu va alarmati daca gura capusei ramane in piele , pentru ca nu este infectioasa.

Nu zdrobiti, punctiona capusa pentru ca poate sa elimine si mai multe toxine. Nu aplicati pe corpul capusei sau in jurul ei nici o substanta (doar va expuneti mai mult la substantele nocive).

Nu este voie sa aplicati lidocaina ( va face sa isi elibereze toate toxinele din ea). Dupa ce ati indepartat capusa, spalati pielea cu apa si sapun sau cu solutie antiseptica.

De asemenea si persoana ce a indepartat capusa trebuie sa se spele pe maini (in cazul in care nu a purtat manusi).

O muscatura de capuse se poate suprainfecta cu stafilococul aureu sau cu streptococul de grup A (chiar daca a fost indepartata capusa). O asemenea infectie se poate manifesta prin impetigo, celulita, erizipel, alopecie in zona muscata.

5 sfaturi pentru a te feri de capuse. Vezi si ce parti ale corpului tau prefera capusele

Cum prevenim o muscatura de capuse
-Evitati sau minimalizati expunerea in zonele cunoscute de capuse.
-Folositi un spray repelant ( impotriva intepaturii/muscaturii de tantari, capuse, tauni, etc pe piele si pe haine.
-Purtati haine cu maneci lungi , pe gat , stramte ca sa nu poata patrunde capusa. De asemenea purtati pantaloni lungi, preferabil sosetele trase peste marginea pantalonului.
-Dupa ce ati ajuns acasa, hainele sa le dati jos inafara casei sau in baie si apoi spalate (pot ramane capuse pe haine).
-Vaccinul este singura protectie impotriva encefalitei de capusa. Sunt necesare cel putin 2 doze de vaccin efectuate cu cel putin o luna inainte de zona endemica vizitata.loading...

Adauga un comentariu