Boli si tratamente

Cum se manifesta hipocalcemia si cum se trateaza

Publicat: 09 sept. 2013
7

Valoarea redusa a calciului în sange este o conditie cunoscuta sub numele de hipocalcemie și este exprimata la niveluri scazute de calciu în sange.

Calciul este un element care joaca un rol important în multe procese fiziologice în organism. Este important pentru stimularea nervilor, conducția de excitație musculara, si secreția glandelor endocrine si exocrine. Calciul ionizat în sange este controlat de procese diferite, cum ar fi hormonale si electrolite.

Cauzele hipocalcemiei sunt numeroase si au caracter diferit.
In primul rand hipoparatiroidism, rezistenta la parathormon, insuficiența renala și deficit de vitamina D. Un alt motiv pentru hipocalcemie este rabdomioliza, sindrom de liza tumorala, pancreatita, boli maligne intestinale, ciroza a ficatului, boala Graves, hipomagneziemie, insuficiența cardiaca. Complicatiile de transfuzie de sange, varsaturi, diaree, post de lunga durata, precum și utilizarea de anumite medicamente și droguri, alcoolism poate perturba de asemenea, nivelurile normale de calciu.

Simptomele hipocalcemiei
Semnele hipocalcemiei sunt determinate de excitabilitate neuromusculara și depunerea de saruri de calciu in tesuturile moi. Hipocalcemia are trei forme – moderata, severa și cronica.

Hipocalcemia moderata este caracterizata prin spasme ale mușchilor feței si extremitaților. Apare amorțeala și furnicaturi, crampe musculare și furnicaturi la nivelul picioarelor si fetei.

Hipocalcemia severa apare cu convulsii spontane si foarte dureroase. Crampe tipice la mană, dureri abdominale, crampe in esofag, colici biliari. Sistemul cardiovascular poate fi, de asemenea, afectat, ceea ce duce la insuficiența cardiaca și modificari ale electrocardiogramei.

Hipocalcemia cronica provoaca schimbari ale pielii, caracterizate prin piele uscata, solzoasa, eczeme și dermatite, caderea parului si unghii fragile. La copii, există probleme în dezvoltarea dintilor.

Diagnosticul hipocalcemiei
Diagnosticul hipocalcemiei se bazeaza pe punerea în aplicare a testelor de laborator si imagistica. Se ia o proba de urina, care a testat nivelul de cortizol si hormon adrenocorticotrop.

Tratamentul hipocalcemiei
Simptomele hipocalcemiei acuta este gestionata de o perfuzie cu gluconat de calciu 10%. Tratamentul se realizeaza într-un spital, sub supravegherea unui specialist. Hipocalcemia cronica este tratata ca motiv pentru dezvoltarea acesteia. O corecție a balanței calciu-fosfor este aplicarea de produse care conțin calciu si vitamina D.

Tratamentul hipoparatiroidism se face pe baza de aplicare a metabolitului activ al vitaminei D, D2 și alte capsule de vitamina petrol și soluții. Doza de medicament este stabilita individual pentru fiecare pacient. Hipocalcemia este o condiție care trebuie să fie tratata.

Nutritia hipocalcemiei
Se recomanda creșterea consumului de alimente care conțin calciu și vitamina D, necesara pentru absorbția calciului. Alimentele bogate in calciu sunt laptele și produsele lactate, pește si tofu. Sucul de portocale, fructele si legumele contin multe vitamine utile. Vitamina D poate fi obtinuta de la ficat, somon, macrou, sardine și galbenușuri de oua. Lumina soarelui este o sursă importanta de vitamina D.

 

Adauga un comentariu