Sanatate

Cum se manifestă infecțiile urinare la bărbați? Metode de prevenție și tratament

Publicat: 25 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum se manifestă infecțiile urinare la bărbați Metode de prevenție și tratament
Chiar dacă femeile sunt mai predispuse la infecții urinare, și bărbați se pot confrunta cu ele, în special cei trecuți de 50 de ani.

Infecțiile urinare sunt întâlnite atât la femei, cât și la bărbați. În articolul de astăzi, vom vorbi despre infecțiile urinare la bărbați, despre cum se manifestă, cum se tratează și ce metode de prevenție există.

Infecțiile urinare afectează nu doar vezica urinară, ci și rinichii, ureterele și uretra. Acestea sunt cauzate de bacterii, care invadează organismul și se dezvoltă în vezică. În unele cazuri, bacteriile pot ataca rinichii, dar și tuburile prin care circulă urina de la rinichi la vezică.

Infecțiile tractului urinar pot fi de două feluri, și anume: infecțiie ale tractului urinar inferior (cistita, uretrita, prostatita) și infecții ale tractului urinar superior (pielonefrita – infecția renală).

Chiar dacă femeile sunt mai predispuse la infecții urinare, și bărbați se pot confrunta cu ele, în special cei trecuți de 50 de ani. La aceștia, glanda prostatică (glanda situată în apropierea uretrei), își poate mări dimensiunile, ceea ce duce la blocarea fluxului de urină din vezică. Afecțiunea poartă denumirea de hiperplazie benignă de prostată și poate duce la golirea incompletă a vezicii urinare. Acest lucru favorizează înmulțirea bacteriilor, fapt ce generează o infecție.

un bărbat în cămașă bleo la medic
Infecțiile tractului urinar pot fi de două feluri, și anume: infecțiie ale tractului urinar inferior (cistita, uretrita, prostatita) și infecții ale tractului urinar superior (pielonefrita – infecția renală).

Simptomele infecției urinare la bărbați

O infecție urinară se manifestă astfel: urinare neobișnuit de frecventă, o nevoie urgentă de a urina, durere, disconfort sau senzație de arsură în timpul urinării, trezirea din somn pentru a urina, udatul patului, durere, presiune sau sensibilitate în zona vezicii urinare, urină tulbure, care miroase urât, hematurie (sâneg în urină), febră ușoară (însoțită sau nu de frisoane), durere în partea laterală sau superioară a spatelui, greață și vărsături.

Printre afecțiunile care sunt asociate unui risc crescut de infecție urinară la bărbați, se numără: hiperplazia benignă de prostată (prostată mărită), pietrele la rinichi sau îngustarea anormală a uretrei (structura uretrală). De vină poate fi și o intervenție chirurgicală la nivelul tractului urinar, care a avut loc recent, cum ar fi introducerea unui tub (cateter) pentru a drena vezica sau o cameră mică pentru a examina vezica și uretra (cistoscopie).

Pentru a stabili un diagnostic corect, medicul urolog este nevoit să analizeze simptomele resimțite, dar și eventualele episoade anterioare de infecții ale tractului urinar. De asemenea, va solicita informații legate de istoricul sexual, inclusiv istoricul partenerului de boli cu transmitere sexuală, utilizarea prezervativelor și numărul partenerilor sexuali.

Medicul va recurge, apoi, la o examinare fizică și va recomanda teste de laborator. Acestea vizează verificarea globulelor albe din sânge și prezența eventualelor bacterii. Bărbaților tineri, care nu au prostata mărită, li se indică mai multe teste suplimentare (pielografia intravenoasă sau tomografia computerizată (CT), ecografia sau cistoscopia), pentru a stabili dacă există o anomalie la nivelul tractului urinar, care crește riscul de infecție.

un bărbat cu mâinile în zona intimă
Printre afecțiunile care sunt asociate unui risc crescut de infecție urinară la bărbați, se numără: hiperplazia benignă de prostată (prostată mărită), pietrele la rinichi sau îngustarea anormală a uretrei (strictura uretrală).

Tratament și metode de prevenție pentru infecția urinară la bărbați

Pentru tratarea infecțiilor urinare la bărbați, recomandate sunt antibioticele. Acestea ajută la ameliorarea simptomelor în doar câteva zile, afecțiunea vindecându-se complet în aproximativ o săptămână. Tratamentul se stabilește în funcție de rezultatul testelor de laborator.

În cazul în care vorbim despre o infecție mai severă la nivelul tractului urinar, medicul poate recomanda un tratament cu antibiotice mai lung, de trei sau chiar mai multe săptămâni. Uneori, poate fi necesară și o intervenție chirurgicală.

Infecțiile urinare la bărbați pot fi prevenite prin folosirea corectă a prezervativelor și prin eliminarea cafeinei și a alcoolului din dietă, mai ales dacă suferiți de hipertrofie benignă de prostată. Aceste schimbări pot îmbunătăți fluxul de urină și, implicit, pot preveni acumularea de urină în vezică (factor care poate crește riscul de infecție).

un cuplu cu probleme
Infecțiile urinare la bărbați pot fi prevenite prin folosirea corectă a prezervativelor și prin eliminarea cafeinei și a alcoolului din dietă.
Adauga un comentariu