Mama si copilul

Cum se modifica creierul femeii dupa nastere

Publicat: 01 ian. 2017
7

Faptul ca sarcina schimba fundamental o femeie este cunoscut si general acceptat. Acum, însa, un studiu realizat în premiera la Universitatea din Leiden, Olanda, arata ca structura creierului unei femei se schimba în mod dramatic în timpul primelor sarcini, iar schimbarile sunt prezente chiar si pana la doi ani, dupa ce femeia a devenit mama.

Mai exact, materia cenusie se împutineaza în anumite zone ale creierului, responsabile de interactiunile sociale. Asta înseamna ca creierul unei mame este mai pregatit sa reactioneze la stimuli veniti din partea copilului ei si de a detecta potentiale amenintari din mediul înconjurator, decat sa interactioneze cu ceilalti.

Specialistii care au realizat studiul spun ca aceasta pierdere de materie cenusie din timpul primilor doi ani în care femeia este mama nu reprezinta o involutie ci, mai degraba, o supraspecializare într-un anumit domeniu, acela al detectarii nevoilor celui mic.

Investigatiile inainte de a ramane insarcinata sunt vitale. Vezi cum influenteaza sarcina un cancer nedepistat 

În timpul sarcinii, cresc atat nivelul hormonilor, cat si volumul sangelui, absorbtia de nutrienti si alte abilitati psihologice. Pe de alta parte, intervin si schimbari mai putin placute: dificultatile de concen­trare, scaderea memoriei etc.

Schimbarile constatate de specialisti în creierul mamelor studiate se refereau mai ales la abilitati precum „citirea” dorintelor sau intentiilor altor persoane, pe fetele acestora. De asemenea, hipocampusul, o regiune a creierului asociata memoriei, îsi pierduse din volum.

Este o posibila explicatie pentru faptul ca femeile care tocmai au devenit mame par „insensibile” la rectiile celor din jur, concentrandu-se pe nou-nascut.

sursa:jurnalul.ro

Adauga un comentariu