Actualitate

Cum se planteaza in mod corect rasadurile in gradina. De ce rosiile trebuie cultivate adanc in sol, pana la prima frunza

Publicat: 12 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum se planteaza in mod corect rasadurile in gradina. De ce rosiile trebuie cultivate adanc in sol pana la prima frunza
Cum se plantează în mod corect răsadurile

Cum se plantează în mod corect răsadurile. Plantarea corectă a răsadurilor este esenţială pentru a obţine o recoltă bogată şi sănătoasă. Răsadul perfect trebuie să aibă vârsta potrivită, să nu aibă tulpina fragilă şi să nu prezinte semne de boală.

În cele ce urmează vă vom oferi câteva sfaturi din partea specialiştilor Direcţiei pentru Agricultură. Iată așadar care este calendarul plantarii răsadului în grădină, dar și câteva secrete din domeniu.

Cum se plantează în mod corect răsadurile

În vederea plantarii răsadului, terenul destinat culturilor legumicole se va împărţi în parcele de mărimi diferite. Dimensiunea solelor va fi în funcţie de modul de executare a lucrărilor (manual, mecanizat). Totodată, se are în vedere ca o specie să treacă prin toate solele, fără a reveni mai repede de 4-5 ani pe acelaşi teren.

Înaintea plantării, răsadurile se vor obișnui cu temperaturi ce ţin de condiţii mult mai vitrege (5-10 zile). Aceasta ser mai numește călirea răsadurilor. În acest scop, se vor lua o serie de măsuri:
– răsadniţele se ţin tot timpul descoperite ziua şi noaptea (când nu este pericol de brumă),
– se vor rări udările,
– nu se va mai face îngrăşarea suplimentară.

Înainte cu câteva ore de scoaterea răsadului din răsadniţe, se vor uda atent plantele. Acestea trebuie să păstreze cât mai mult pământ la rădăcină. În cazul răsadurilor produse la ghivece nu se vor lua aceste măsuri de precauţie. Răsadurile produse în ghivece nutritive se vor transporta la locul de plantare în lădiţe, etajându-se. Răsadurile produse în răsadniţe se scot cu grijă, se aşază în coşuri sau lăzi acoperite pentru a fi ferite de căldura solară.

Adâncimea răsadului

Înainte de plantare, unele specii de legume (grupa cepei şi a verzei) se supun unui tratament preliminar. Acesta consta în eliminarea unor porţiuni de frunze şi rădăcini, după care va urma mocirlirea rădăcinilor. De la această operațiune fac excepție răsadurile la ghivece.

Prin eliminarea unei porţiuni din limbul frunzei se micşorează suprafaţa de evapotranspiraţie. Astfel, se micşorează, după plantare, dezechilibrul dintre apă pierdută şi cea recuperată de rădăcini. În acest fel se asigură o prindere mai bună a răsadurilor.

Răsadurile de tomate şi varza vor fi plantate mai adânc în sol, până în apropierea primei frunze adevărate.

La cultivarea tomatelor, măsurile pentru înfiinţarea culturii se stabilesc în funcţie de tipul culturilor practicate. În acest sens, vor fi situaţii de înfiinţare a culturilor cu răsad şi de înfiinţare a culturilor prin semănat direct.

La plantare, nu se admite ca răsadul să fie deshidratat, ofilit şi să prezinte boli provocate de bacterii şi/sau ciuperci. Frunzele trebuie să fie dispuse aproape orizontal, iar rădăcinile albe să fie bine ramificate şi turgescente. Tulpina răsadului nu trebuie să fie prea compacta sau alungită.

Adauga un comentariu