National

Cum se poate face gratuit testul Papanicolau

Publicat: 25 sept. 2016

Testul Babes-Papanicolau este una dintre cele mai mai simple investigatii medicale. Este gratuit, rapid si foarte eficient in depistarea cancerului de col uterin. Cu toate acestea, prea putine romance fac periodic aceasta analiza. Unele nu stiu ce este, iar altele nici nu au auzit de ea. Urmarea? Tara noastra este pe locul intai in Europa la mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin.

In Romania, in fiecare an, sunt diagnosticate peste 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin. Aproximativ 50% dintre ele sunt depistate cand boala a ajuns deja intr-un stadiu avansat.

Statisticile ar arata altfel daca femeile ar ajunge la timp la medic.

Ce presupune Testul Babes-Papanicolau

Cancerul de col uterin nu are simptome si de aceea preventia este cheia sanatatii. Boala se poate depista usor cu ajutorul unei analize banale: testul Babes-Papanicolau. Pe scurt, vorbim despre o procedura simpla si nedureroasa.

Medicii recomanda ca testul sa fie facut anual de toate femeile cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani.

„Se foloseste o periuta speciala si se recolteaza celule de la nivelul colului uterin. Este o metoda nedureroasa de recoltare, apoi celulele se trimit la un laborator de anatomie patologica pentru a fi analizate la microscop de catre un medic specializat anatomopatolog”, explica dr. Mirela Titienar, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Sunt cateva conditii in care se recolteaza probele.

„Eu va spun in ce perioada sa nu se prezinte. Pacienta nu trebuie sa se afle la menstruatie sau sa sangereze. Este foarte clar. Exceptie fac femeile gravide dupa luna a treia de sarcina cand nu se indica recoltarea testului Papanicolau”, precizeaza dr. Cristina Gladys Al-Jashi, medic coordonator UATM Romania Sud-Est pentru screeningul cancerului de col uterin.

„Trebuie mentionat ca inainte cu 48 de ore de la recoltare se evita contactul sexual, folosirea cremelor, ovulelor, irigatiilor vaginale”, atrage atentia dr. Mirela Titienar, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Facut in mod regulat, testul Babes-Papanicolau este cea mai buna metoda de a depista si preveni cancerul de col uterin. Studiile chiar spun ca sansele de vindecare sunt cu 90% mai mari daca boala este diagnosticata intr-un stadiu incipient.

Rezultatele vin dupa aproximativ trei saptamani. Atentie insa! Nu orice modificare a celulelor inseamna cancer de col uterin. Medicul va recomanda repetarea testului si daca rezultatul este acelasi, se trece la etapa urmatoare: biopsia.

„Biopsia de col de exemplu furnizeaza material suficient, deci un fragment de tesut si acesta va putea pune diagnosticul de certitudine”, spune dr. Cristina Gladys Al-Jashi, medic coordonator UATM Romania Sud-Est pentru screeningul cancerului de col uterin

In functie de clinica, un test Babes-Papanicolau poate costa intre 100 si 200 de lei.

Pacientele pot face gratuit acest test cu o trimitere de la medicul de familie catre un ginecolog care are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. O alta modalitate este programul national de screening pentru cancerul de col uterin, care functioneaza din anul 2012.

In program sunt inscrisi aproximativ 6000 de medici de familie din toata tara.

Programul este accesibil femeilor din orice regiune a tarii, indiferent daca sunt asigurate sau nu. Pacientele trebuie sa se programeze la consultatie pentru a obtine formularul FS1, documentul care le asigura gratuitatea.

„Medicul de familie ii inmaneaza o lista a cabinetelor unde se poate recolta. Exista medici de familie care si recolteaza. Acestia sunt mai putin in zonele urbane si mai mult in cele rurale. Femeia testata prin programe nationale ramane in evidenta si este chemata periodic la testare in functie de rezultate”, spune dr. Carmen Ungurean, coordonatorul Programului National de Screening pentru cancerul de col uterin.

„In regiunea pe care o coordonez am reusit sa inscriem peste 60 de mii de femei. E bine, dar nu suficient. Vrem mai mult. Orice pacienta ar trebui sa-l faca. Este asigurarea unui status de bine, a unei normalitati!”, conchide dr. Cristina Gladys Al-Jashi.loading...

Adauga un comentariu