News Flash:

Cum se poate gasi un loc de munca in Belgia

8 Martie 2010
1409 Vizualizari | 1 Comentarii
• In Belgia, salariul este de obicei exprimat în suma bruta, pe luna sau pe ora, în functie de tipul de contract • Pentru alcatuirea scrisorii de motivatie trebuie folosite standardele belgiene

O procedura de solicitare a unui loc de munca începe de obicei prin colectarea de informatii cu privire la postul vacant sau la persoanele de contact, daca se depune o cerere în mod spontan. Compania poate fi contactata pentru obtinerea mai multor informatii despre postul vacant si despre informatii despre activitatea angajatorului. In cazul în care postul este potrivit, se poate redacta o scrisoare de motivatie si un CV, documente trimise angajatorului in maniera stabilita cu acesta. Daca angajatorul este interesat de profil, pot urma unul sau mai multe interviuri. Pot avea loc si evaluari, teste de aptitudini si psihologice. Ultima etapa consta în luarea unei decizii de catre angajator si comunicarea acesteia. Perioada medie de recrutare dintre momentul publicarii anuntului pentru locul de munca si începerea activitatii depinde de mai multi factori: numarul de interviuri sau evaluari, desfasurarea procedurii în sectorul public sau în sectorul privat, contract cu durata determinata sau pe termen scurt, perioada obligatorie de preaviz pentru angajatorul anterior, timpul necesar pentru relocare etc. Pentru alcatuirea scrisorii de motivatie trebuie folosite standardele belgiene. CV-ul este documentul cel mai important. De obicei, în Belgia, în momentul depunerii cererii nu sunt solicitate alte documente. Angajatorii au încredere în afirmatiile privind diplomele, certificatele etc. Totusi, unele dintre acestea pot fi solicitate în momentul semnarii contractului.

Pregatirea interviului

Angajatorul va acorda atentie în primul rand atitudinii, încrederii, politetii si modului în care se prezinta candidatul. La interviuri pot participa doua sau trei persoane. Primul interviu va fi efectuat în cea mai mare parte de catre un psiholog. Ulterior, la interviu va participa un manager, de obicei cel care va fi superiorul direct sau chiar cu un viitor coleg. La ultimul interviu practic (negocierea salariului etc.) va participa un reprezentant al departamentului de resurse umane. Negocierea salariului are loc de obicei în ultima etapa a procedurii de recrutare, atunci cand solicitantul are ocazia sa adreseze întrebari. In Belgia, salariul este de obicei exprimat în suma bruta, pe luna sau pe ora, în functie de tipul de contract. Pot fi cerute lamuriri privind continutul exact al pachetului salarial. Un al 13-lea sau chiar al 14-lea salariu poate fi negociat în cadrul salariului anual. Acestea nu sunt incluse în salariul de baza propus. In Belgia, negocierile salariale sunt posibile doar în sectorul privat. Principalele avantaje, în afara prestatiilor obligatorii, sunt: bonuri de masa, asigurare medicala, automobil de serviciu, telefon mobil, computer, decontarea costurilor de transport pentru navetisti. Negocierile au loc între solicitant si un reprezentant al departamentului de resurse umane. Din punct de vedere juridic, o "perioada de proba" de o zi nu este posibila, cu exceptia cazului în care a fost convenita prin intermediul unei agentii de plasament temporare (ceea ce presupune ca ziua va fi platita).

Sunt necesare referinte?

Belgienii nu au deprinderea de a lucra cu referinte. Acestea pot fi solicitate, dar nu se întampla prea frecvent. Un exemplar al diplomei de absolvire poate fi necesar în cazul unor anumite locuri de munca înregistrate sau pentru a se verifica daca nivelul diplomei justifica nivelul de salarizare (în sectorul public). In Belgia nu se utilizeaza scrisori de recomandare. Certificatele de cazier judiciar pot fi necesare în anumite cazuri, cum ar fi locurile de munca în care se lucreaza cu copii, detinuti. Materialul a fost sintetizat dupa manualul "Va vom contacta...", editat de Comisia Europeana, Directia Generala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Egalitatea de Sanse, Unitatea D3, pus la dispozitie de EUROPE DIRECT Iasi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

husa florin  | #99011
nu beau nu fumez si sant darnic de munca
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2638 (s) | 23 queries | Mysql time :0.150992 (s)