News Flash:

Cum se poate gasi un loc de munca in Polonia

2 August 2010
714 Vizualizari | 0 Comentarii
• Candidatii selectati trebuie sa astepte pana la o luna inainte de a fi angajati • Candidatii au obligatia sa comunice toate datele privind experienta in munca, sa efectueze testele psihologice in timpul procedurii de selectie • Toate aspectele privind contractele de munca sunt reglementate prin legea muncii

De obicei, un solicitant care doreste sa se angajeze la o anumita companie raspunde la un anunt publicat de serviciile publice pentru forta de munca, prin birourile de munca regionale si locale, in presa, prin internet, difuzat la radio si nu numai. Procedura de solicitare normala si cea mai frecventa presupune pregatirea de solicitant a unui CV adecvat si a unei scrisori de motivatie si trimiterea catre angajator. Urmatoarea etapa consta intr-un interviu, dupa ce angajatorul selecteaza candidatii adecvati. Perioada cuprinsa intre momentul publicarii anuntului privind postul vacant si cel al inceperii activitatii variaza in functie de angajator, post si numarul de candidati interesati. De obicei, candidatii selectati trebuie sa astepte pana la o luna inainte de a fi angajati. Daca s-a gasit un post vacant de care este interesat, candidatul trebuie sa urmeze instructiunile prezentate in anunt. In mod normal, angajatorul solicita ca formularul cererii sa fie trimis prin e-mail sau posta. In urmatoarea etapa, candidatii preselectati sunt informati prin e-mail sau telefon. Daca se depune o cerere spontana, solicitantul trebuie sa transmita un CV si o scrisoare de motivatie adecvata. De asemenea, trebuie sa fie pregatit sa sustina un interviu spontan. Asteptarile recrutorului fata de solicitant difera in functie de tipul postului vacant. Solicitantul trebuie sa isi prezinte studiile si experienta profesionala in detaliu, precum si sa isi evidentieze calitatile.

Pregatirea interviului

Angajatorii acorda atentie cunostintelor si creativitatii unui candidat. Toate celelalte conditii privind postul depind de tipul de activitate care va fi efectuat de o persoana. Acest lucru inseamna ca angajatorul cauta o persoana care poseda aptitudinile, calificarile si experienta necesara. In plus, aproape orice angajator cauta persoane comunicative, cu o atitudine pozitiva fata de locul de munca. Reprezentantul angajatorului conduce interviul, dar acesta se desfasoara intre doua sau mai multe persoane. Procedura este finalizata cand postul a fost ocupat si toate etapele procesului au fost indeplinite, inclusiv publicarea anuntului pentru postul vacant si interviul. Gasirea persoanei dureaza, astfel incat procesul de recrutare nu se termina dupa o singura intalnire. De obicei, o intalnire dureaza intre 45 minute si o ora si poate ajunge pana la 2-3 ore atunci cand angajatorul organizeaza teste in timpul interviului. In general, fiecare interviu are o structura specifica. Prima parte a interviului este introducerea, parte cu caracter informativ. In aceasta prima etapa, principalul obiectiv al persoanei care conduce interviul este de a informa solicitantul despre conditiile de desfasurare al intalnirii, locul de munca, gama de sarcini. Mai apoi urmeaza analizarea experientei in munca, interpretarea datelor, opiniile persoanelor, idei, puncte de vedere. Ultima parte reprezinta concluziile. Atunci, candidatii pot solicita lamuriri in privinta aspectelor importante care nu au fost inca lamurite.

Negocierea salariului

Contractul de munca este cel mai raspandit tip de contract in Polonia. Este, de asemenea, cel mai favorabil contract in ceea ce priveste drepturile suplimentare, asa-numitele drepturi ale angajatilor. Toate aspectele privind contractele de munca sunt reglementate prin legea muncii. Angajatorul este obligat sa prezinte cu exactitate cerintele postului, sa trateze toti candidatii in mod egal, sa nu indemne un angajat sa dezvaluie informatii protejate prin lege, sa protejeze caracterul privat al informatiilor obtinute. Candidatii au obligatia sa comunice toate datele privind experienta in munca, sa efectueze testele psihologice in timpul procedurii de selectie. De obicei, angajatii sunt remunerati pe unitatea de timp lucrata, o ora, o zi sau o luna. Materialul a fost pus la dispozitie de catre centrul Europe Direct Iasi, fiind sintetizat dupa manualul "Va vom contacta...", editat de Comisia Europeana, Directia Generala pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Egalitatea de Sanse, Unitatea D3.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2548 (s) | 22 queries | Mysql time :0.136220 (s)