Kombucha este o băutură spumoasă delicioasă, deosebit de interesantă, deoarece este un probiotic eficient și mult mai ieftin decât suplimentele alimentare din comerț! Iată o mică rețetă simplă pentru a pregăti acasă această băutură vie, un adevărat atu pentru sănătatea ta.
În primul rând, și acesta este probabil cel mai puțin ușor pas: trebuie să obțineți o tulpină părinte. O puteti cumpara de pe internet. După cum veți vedea, tulpinile Kombucha se înmulțesc rapid: cu fiecare preparat, se formează o nouă tulpină. O mamă, care are o durată de viață de aproximativ 3 luni, generează astfel o mulțime de descendenți. Deci este un proces infinit!
Pentru celelalte ingrediente:
1L de apă de izvor
ceai organic sau negru
zahăr alb sau zahăr din trestie
1 borcan spălat cu oțet, 1 cratiță, 1 lingură de lemn, 1 recipient de sticlă, 1 strecurătoare, 1 sticlă de sticlă
Începeți prin amestecarea a 70g zahăr alb sau zahăr din trestie în apă rece. Se încălzește, amestecând, până când fierbe apa.
Odată ce zahărul a fost dizolvat, luați cratița de pe foc și turnați 2 lingurițe de ceai sau scufundați 3 pliculețe.
Este recomandabil să folosiți ceai organic vrac, deoarece plicurile conțin uneori aditivi. De asemenea, preferați ceaiul negru pentru a vă pregăti kombucha deoarece ar reprezenta cel mai bun bulion de cultură existent, acesta permițând o concentrație mai mare de acid lactic și glucuronic. Se lasă la infuzat 15 minute.
Se filtrează și se toarnă ceaiul dulce într-un recipient de sticlă pentru a-l răci. Nu turnați ceai fierbinte pe tulpina mamei! Pasul de răcire este important.
Odată ce ceaiul s-a răcit, turnați-l într-un borcan de sticlă curățat anterior cu oțet de mere.
Așezați tulpina mamă de Kombucha în borcan. Trebuie să găsiți suprafața mai netedă și mai ușoară a acesteia care trebuie să fie sus. Butucul poate rămâne în partea de jos sau poate pluti în acest moment al procesului.
Este important ca preparatul „să respire”, dar trebuie protejat și de praf și de posibile insecte: țineți borcanul deschis, dar puneți o cârpă curată deasupra și prindeți-l cu o bandă elastică.
Lăsați să stea zece zile. Veți vedea că băutura este gata odată ce noua mamă s-a format pe mama inițială: discul va fi dublat ca dimensiune și va pluti la suprafață.
Îndepărtați tulpina mama (cu degetele curate!); puneți-o într-un castron cu puțin amestec. Tulpina vă va servi pentru o pregătire viitoare. O puteți păstra câteva luni la frigider. Se filtrează amestecul și se toarnă într-o sticlă de sticlă curățată cu oțet de mere. Depozitați într-un loc răcoros câteva săptămâni!