Culinar

Cum se prepară cannoli, un desert italian

Publicat: 16 iun. 2020

Ştii cu siguranţă celebrele rulouri umplute cu crema pe care le prepara patiserii italieni şi de care te îndrăgosteşti iremediabil odată ce le-ai gustat prima dată. Cannoli poţi face şi tu acasă şi nu e deloc greu.

Cannoli creează dependentă. Nu îţi mai poţi scoate din minte gustul lor. Nu mai spunem că sunt şi extrem de aspectuoase, mai ales datorită picăturilor de ciocolată sau a fisticului mărunţit cu care se ornează.

Aluatul de cannoli se face de obicei cu vin alb, din acelaşi motiv pentru care la alte aluaturi se foloseşte oţetul sau vodca: frăgezeşte aluatul şi îl ajuta să crească. Umplutură de cannoli se face întotdeauna cu ricotta, mascarpone şi frişcă.

Ingrediente pentru cannoli:

Pentru crema:

  • 1 cana de ricotta
  • 1 /2 cana de brânză mascarpone
  • 1 /2 cană cu zahăr pudră
  • 1 cană cu smântână lichida
  • 1 lingura extract pur de vanilie
  • 1 lingura coajă de portocală
  • 1 /4 lingura sare
  • 1 /2 cană cu picături de ciocolată

Pentru aluat:

  • 2 căni faina
  • 1 /4 cana zahăr tos
  • 1 /2 lingura sare
  • 1 /2 lingura scorţişoară
  • 4 linguriţe unt rece, tăiat în cubuleţe
  • 6 linguriţe vin alb
  • 1 ou mare
  • 1 albuş de ou, pentru uns
  • Ulei vegetal, pentru prăjit

Cum se prepară cannoli:

Pragateste crema. Într-un bol mare, bate smântâna cu jumătate din zaharul pudra până ce se întăreşte. Într-un alt vas, amesteca ricotta cu mascarpone şi cu restul de zahăr, vanilia, coajă de portocală şi sărea. Adaugă şi frişcă şi da crema la frigider până sunt gata cojile de cannoli.

Într-un bol mare, amesteca faină, zahărul, sarea şi scorţişoară. Adaugă untul peste faina frământând cu mâinile. Adaugă vinul şi oul şi amesteca până se formează un aluat. Frământa bine timp de cel puţin 5 minute, apoi împachetează-l într-o folie de plastic şi lasă-l la frigider cel puţin o oră.

Pe blatul de bucătărie înfăinat, împarte aluatul în două şi întinde fiecare bucată până ajungi la grosimea de jumătate de centimetru. Cu o formă rotundă pentru tăiat cu diametrul de 10 centimetri taie cercuri. Resturile rămase frământă-le încă o dată şi întinde aluatul procedând la fel ca mai devreme.

Ai nevoie de tuburi metalice speciale pentru cannoli. Înfăşoară aluatul în jurul acestora, iar acolo unde se îmbină, unge cu albuş de ou pentru a nu se desprinde.

Cum se prăjesc cojile de cannoli:

Într-o tigaie adâncă şi cu diametru mare, pune ulei, iar când s-a încins, începe să prăjeşti cannoli. Întoarce-le, dacă e cazul. Scoate-le apoi pe o tavă în care ai pus prosoape din hârtie. Continuă până termini de prăjit toate cojile.

Când s-au răcit suficient cât să le poţi mânui, scoate tuburile metalice de pe aluat răsucindu-le uşor. Pune crema într-un posh şi umple cochiliile, apoi înmoaie capetele în fulgi de ciocolată ori în migdale măcinate. La final, le poţi pudra cu zahăr.





Adauga un comentariu