Culinar

Cum se prepară lichiorul de gutui? Rețetă de gutuiată de casă, naturală și aromată, explicată pas cu pas

Publicat: 19 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum se prepară lichiorul de gutui Rețetă de gutuiată de casă naturală și aromată explicată pas cu pas
Lichiorul de gutui este o băutură alcoolică fină și parfumată, perfectă pentru doamne (și, de ce nu, pentru domni).

Ești curios să afli cum se prepară lichiorul de gutui? Descoperă, în acest articol, cea mai simplă rețetă de gutuiată de casă, naturală și parfumată, ideală pentru mesele de sărbătoare. Îți vom explica tot ce trebuie să faci, pas cu pas, pentru un lichior perfect.

Lichiorul de gutui este o băutură alcoolică fină și parfumată, perfectă pentru doamne (și, de ce nu, pentru domni). Având o culoare extrem de plăcută, asemănătoare ambrei sau chihlimbarului, acest lichior încântă simțurile tuturor. Gustul este unul dulceag și aromat, grație gutuilor coapte, vaniliei și scorțișoarei. Un lichior de gutui reușit nu trebuie să fie tulbure sau gălbui spălăcit, ci trebuie să fie limpede.

În ceea ce privește tăria alcoolică a lichiorului de gutui, aceasta trebuie să fie între 22 și 30 de grade, pentru a exista un echilibru perfect între tărie și aroma inconfundabilă a fructelor.

două gutui în copac
Un lichior de gutui reușit nu trebuie să fie tulbure sau gălbui spălăcit, ci trebuie să fie limpede.

Lichior de gutui: Ingrediente și mod de preparare

Pentru un lichior de gutui ca la carte, ai nevoie de: 500 de grame de cubulețe de gutui, după curățarea de cotoare (sau trei gutui de mărime medie), 200 de grame de zahăr brun, aproximativ 400 de mililitri de vodcă simplă de 37-40 de grade sau 200 de mililitri de alcool dublu rafinat de 96 de grade (plus 200 de mililitri de apă). Dacă dorești, poți adăuga o jumătate de baton de vanilie sau un plic de zahăr vanilat și o bucățică de trei centimetri de baton de scorțișoară.

Cu toate aceste ingrediente, în final vei obține 400 de mililitri de lichior aromat de gutui.

Cum se prepară gutuiata?

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să alegi gutuile, să le cureți de puf cu un burete uscat și, apoi, să le speli. Dacă nu le decojești, vei avea parte de o aromă mai puternică.

Taie gutuile în sferturi, elimină cotoarele și taie cubulețe. Ia o sticlă curată, cu gura largă, astfel încât să încapă cubulețele de gutuie. Dacă nu ai o astfel de sticlă, poți folosi și borcane, dar ai grijă să le acoperi cu capace noi, pentru ca aerul să nu pătrundă și să nu strice lichiorul.

Fiindcă gutuile oxidează foarte repede, este nevoie să te grăbești, atunci când le pui în sticle sau în borcane. Umple recipientele și toarnă zahărul cu ajutorul unei pâlnii. Ideal este să folosești zahăr brun, deoarece are o culoare deosebită și un gust caramelizat. După preferințe, adaugă și o jumătate de baton de vanilie sau un pliculeț de zahăr vanilat Bourbon și o bucățică de baton de scorțișoară. Nu te lăsa convins(ă) de aroma îmbietoare a scorțișoarei și folosește doar o cantitate mică, nu un baton întreg.

Acum, toarnă deasupra vodca (până la un centimetru sub buza sticlei), închide capacul și scutură ușor sticla. În cazul în care ai decis să folosești alcool dublu rafinat, amestecă 200 de mililitri de alcool cu 200 de mililitri de apă rece.

Lichiorul este aproape gata! Vodca va extrage toate aromele plăcute ale gutuilor, vaniliei și scorțișoarei și lichiorul va avea un gust desăvârșit.

gutui tăiate pe o masă de lemn
Primul pas pe care trebuie să îl faci este să alegi gutuile, să le cureți de puf cu un burete uscat și, apoi, să le speli.

Cât se lasă la macerat lichiorul de gutui?

Lichiorul de gutui se lasă la macerat într-un loc răcoros și întunecat, timp de opt săptămâni. Pentru a se dizolva zahărul, în primele două-trei zile, sticla trebuie scuturată.

După ce au trecut cele două luni, trebuie să strecori gutuiata și să o păstrezi în sticle bine închise. Se consumă la mesele festive sau ca tratament, pentru scăderea tensiunii arteriale (și țuica are același efect).

Spor la treabă!

un pahar și o sticlă cu lichior de gutui
Lichiorul de gutui se lasă la macerat într-un loc răcoros și întunecat, timp de opt săptămâni.

Rețetă inspirată de savoriurbane.com.

Adauga un comentariu