Culinar

Cum se prepară sosul de caramel? Rețetă simplă, rapidă și gustoasă

Publicat: 11 mai 2022
un bol cu sos de caramel
Pe lângă torturi și prăjituri, sosul de caramel poate fi folosit ca topping pentru clătite simple sau americane, gogoși, vafe, înghețată, orez cu lapte, budinci de casă sau cheesecake.

Vă întrebați cum se prepară sosul caramel? Ei bine, această rețetă este foarte simplă, deoarece se pregătește rapid și nici nu necesită multe ingrediente.

Sosul de caramel este iubit atât de cei mici, cât și de cei mari. Acesta are o aromă deosebită și poate fi inclus în tot felul de rețete. De exemplu, poate fi folosit cu succes pentru tortul de caramel sau pentru prăjitura cu cremă caramel, despre care v-am mai vorbit.

Dacă vă temeți să vă apucați de el, ca nu cumva să nu vă iasă sau să stricați ingredientele, citiți acest articol până la final și vă promitem că totul va decurge așa cum trebuie. Important este să urmați pașii și cantitățile cerute și nu aveți cum să nu reușiți.

Spor la treabă!

un borcan cu sos de caramel
Sosul de caramel este iubit atât de cei mici, cât și de cei mari.

Cum se prepară sosul de caramel?

Pentru deliciosul sos de caramel, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 400 de grame de zahăr, 180 de grame de unt și 250 de mililitri de smântână, care trebuie să conțină (neapărat!) minimum 32% grăsime.

Tot ce trebuie să faceți este să puneți zahărul la topit, într-o tigaie încăpătoare, până când prinde o culoare brună. Mare grijă, însă, deoarece zahărul se poate arde cu ușurință!

Apoi, dați tigaia deoparte și adăugați untul. Acesta trebuie să fie la temperatura camerei, pentru a se topi mai ușor. Amestecați, până când caramelul se desprinde de pe pereții vasului. Puneți acum smântâna și readuceți tigaia pe foc. Omogenizați compoziția, amestecând încontinuu, timp de cinci minute. Opriți focul și, până când sosul ajunge la temperatura camerei, mai amestecați din când în când.

Sosul este gata! Când se răcește, îl puteți include în deserturile voastre preferate. Poftă bună!

sos de caramel în tigaie
Tot ce trebuie să faceți este să puneți zahărul la topit, într-o tigaie încăpătoare, până când prinde o culoare brună.

Cum poate fi folosit sosul de caramel?

Pe lângă torturi și prăjituri, sosul de caramel poate fi folosit ca topping pentru clătite simple sau americane, gogoși, vafe, înghețată, orez cu lapte, budinci de casă sau cheesecake.

Pentru prepararea clătitelor, de exemplu, aveți nevoie de: trei ouă, 250 de grame de făină albă, 500 de mililitri de lapte rece, un praf de sare, 50 de grame de unt topit și răcorit, ulei pentru prăjit, dulceață sau gem pentru umplut și, de asemenea, sosul de caramel pentru topping.

Cerneți făina într-un castron mare și spargeți ouăle peste ea. Puneți sarea și amestecați aceste ingrediente cu ajutorul unui tel. Turnați o treime din lapte și amestecați cu grijă, până când obțineți o pastă. Puneți și untul topit, după care adăugați, treptat, restul de lapte. Aveți grijă să nu se formeze cocoloașe și lăsați aluatul să se odihnească pentru jumătate de oră.

Luați un polonic, pentru a porționa clătitele, apoi ungeți tigaia cu o linguriță de ulei. Lăsați-o să se incingă puțin și puneți un polonic de aluat. Întoarceți clătita când, pe suprafața acesteia, apar bule de aer. Repetați procesul, până când terminați tot aluatul.

Poftă bună!

trei clătite cu sos de caramel
Pe lângă torturi și prăjituri, sosul de caramel poate fi folosit ca topping pentru clătite simple sau americane, gogoși, vafe, înghețată, orez cu lapte, budinci de casă sau cheesecake.Adauga un comentariu