Magazin

Cum se pune varza murata la butoi. Afla pretioasele secrete de la Radu Anton Roman – Dupa 3 saptamani, varza e gata

Publicat: 23 oct. 2017
1

Varza murata este extrem gustoasa si nu trebuie sa lipseasca din retetele de sarmalute, insa multe dintre noi fac greseala de a o pune la acrit in butoaie de plastic. Asa ca am adunat cele mai bune ponturi intr-o ampla lista, asa cum ne invata Radu Anton Roman in celebra carte „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti“, pentru ca varza pe care o pui la murat in butoi sa iasa perfect.
Ai nevoie de 20-25 de verze, 20 crengi de marar uscat, 10 radacini de hrean,  10 legaturi de cimbru uscat, 4-5 pumni boabe de porumb, sare, cam 1,5 kg, grunjoasa, 1 pahar piper boabe, 3-4 gutui galbene.

Cum se pune varza murata la butoi. Afla pretioasele secrete de la Radu Anton Roman – Cum pregatesti verzele si butoaiele

* Butoiul trebuie sa fie de stejar. Poti pastra in el diverse tipuri de tuica (daca vrei ca varza sa aiba o zeama limpede). De asemenea, este indicat ca butoiul sa aiba o cana, adica un cep de lemn sau de metal, fixat in el, prevazut la capatul liber cu un robinet.
* Varza se lasa aproximativ 15 zile afara, ca sa o atinga bruma si sa se fragezeasca.
* Butoiul de stejar se opareste si se lasa o zi cu apa si 1 kg de var nestins in el, ca sa se curete de impuritati. Butoiul se spala iar, in cateva ape clocotite. Si capacul (poate fi o structura din sipci, in forma de gratar) se opareste bine.

Citeste continuarea pe culinar.bzi.ro

Adauga un comentariu