Titlurile zilei

Cum se reabilitează drumurile județene din Iași: Lucrări lăsate în voia sorții din neglijența autorităților

Publicat: 29 nov. 2022
Cum se reabilitează drumurile județene din Iași Lucrări lăsate în voia sorții din neglijența autorităților
Drumul județean din comuna Movileni este reabilitat doar pe jumătate

Lucrările la drumurile județene din Iași bat pasul pe loc. Pe raza comunei Movileni există doar 2 km de drum județean, dar nici aceștia nu au putut fi reabilitați. Din punctul de vedere al autorităților, lucrările se desfășoară conform proiectului. Realitatea din teren dovedește contrariul. Se circulă pe o singură bandă, lucrările nu sunt semnalizate, iar apa se acumulează din plin pe un sens de mers. Ultimele lucrări au fost realizate la începutul anului 2021

Proiectul Axa Rutieră Strategică 1 Iași – Suceava prevede modernizarea a 167,933 km de drumuri județene din Iași și Suceava. 92 de km sunt pe raza județului Iași și traversează comunele Rediu, Movileni, Gropnița, Focuri, Coarnele Caprei, Belcești, Cotnari, Ceplenița, Scobinți, Sirețel, Lespezi. Dintre cei aproape 100 km, pe raza comunei Movileni, mai exact în satul Potângeni, sunt doar 2 km de drum județean. Acesta a fost lăsat la voia întâmplării după ce au fost executate doar câteva lucrări de reabilitare.

 drum cu pietre si noroi
Drumul județean din comuna Movileni este reabilitat doar pe un singur sens

Lucrările la drumurile județene din Iași, lăsate de izbeliște

sosea in curba cu apa si mult stuf langa
Drumul a fost supraînălțat în mod excesiv

Mai multe persoane din satul Potângeni, comuna Movileni, sunt nemulțumite de evoluția lucrărilor la Axa Rutieră Iași – Suceava. Porțiunea de drum ce tranzitează satul Potângeni reprezintă un risc pentru orice șofer. Au fost executate lucrări în anul 2021, însă doar pe un singur sens. În prezent, pe sensul nereabilitat se acumulează apă și noroi, fiind total impracticabil.

„Lucrările la drum au însemnat un strat de ciment și de balast. În 2021 au asfaltat doar pe un singur sens. Anul acesta, în 2022, nu au făcut absolut nimic! Au săpat cu escavatorul, au ajuns la țeava de apă și evident că s-au oprit. Nu au mai efectuat nicio altă lucrare!

Noi, cetățenii din comună, am sesizat problema și domnului Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, iar acesta ne-a spus că lucrările se desfășoară conform graficului și că până în luna decembrie a acestui an se va face legătura între noduri“, menționează cetățenii din Potângeni.

În anul 2022 nu s-a desfășurat nicio lucrare pe cei 2 km de drum județean. Toți cei care au casele amplasate pe acel drum menționează că acesta a fost supraînălțat prea mult, în mod inconștient, dar și că accesul în curte a devenit aproape imposibil.

Reporterii BZI au încercat în repetate rânduri să obțină un punct de vedere din partea CJ Iași, însă nimeni nu a dorit să ofere explicații în legătură cu situația drumului, iar firma ce a efectuat lucrări în anul 2021, Alpenside SRL, este acum în insolvență.

borduri pe un drum de tara
Drumul nu are șanțuri sau podețe

Cei 2 km de drum din comuna Movileni nu au fost terminați nici în prezent

drum aflat in reabilitare
Pe timp de noapte semaforul nu funcționează

Comunitatea din Potângeni menționează și faptul că circulația este foarte periculoasă pe acel segment de drum. Nu toate persoanele care circulă pe cei 2 km de drum cunosc starea acestuia. Riscul de a se produce o tragedie este foarte mare.

„Seara, semaforul ce este amplasat pentru a delimita porțiunea de lucrări nu mai funcționează. I se ia bateria pentru că ei cred că ar putea fi furată. De la ora 18:00 până la ora 7:00 nu funcționează. Au supraînălțat drumul mult prea mult, este o diferență de nivel mult prea mare. Nici nu putem ieși din curte. Ne-am adus balast și am pus în fața porților pentru a avea acces.

Vine iarna și nu cred că această porțiune de drum va fi circulabilă. Este foarte periculos“, precizează reprezentanții comunității din Potângeni.

Pe timpul nopții, semaforul ce ajută la semnalizarea lucrărilor și la dirijarea traficului pe un singur sens este oprit. Autoritățile au motivat acțiunea pe baza furtului bateriei semaforului. Localnicii nu înțeleg această acțiune și o cataloghează ca fiind inconștientă. Nici drumurile din comuna Movileni nu sunt mai decente. Străzile sunt pline de noroaie și bălți. În comuna Comarna din județul Iași, localnicii se confruntă cu aceeași situație, lucrările pentru alimentarea cu apă și canalizare făcând dezastru.

Lucrările la drumurile județene din Iași de pe axa Iași – Suceava au o valoare de 487.154.436 de lei.
Comentarii
  • ce firme reabiliteaza drumurile ????? de unde sut firmele astea ?????????????? ce muncitori au firmele astea ???? Cine controleaza lucrarile ??????????? Numai gropi dupa aceste reabilitari de drumuri

  • Oameni de carton bagati in functii pe post de umplutura. Am atras de multe ori atentia ca acolo e dezastru, REZULTATELE CONTEAZA.. dartile se pot face si dupa.(casa aea de pe malul iazului are 5 dulai mare liberi care sar la oamenii ce merg pe strada.)

Adauga un comentariu