Magazin

Cum se spune corect: Paste sau Pasti?

Publicat: 19 apr. 2014
1

Unii o numesc „Paste„, altii ii spun „Pasti„. Care este forma corecta pentru a denumi sarbatoarea crestina?

Potrivit Dictionarului Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane, lucrare editata de Academia Romana, care stabileste normele lingvistice din limba noastra, ambele forme ale cuvantului sunt corecte si acceptate.

Singura diferenta intre ele este ca denumirea ”Paste” se foloseste la singular (sarbatoarea Pastelui), iar ”Pasti”, numai ca forma de plural – Sfintele Pasti.

Intr-o emisiune din 1998, George Pruteanu explica si cum s-a ajuns la aceste forme.

„Multa lume m-a intrebat cum se spune corect: Pasti sau Paste. Raspund pe scurt astfel: sarbatoarea are in originile sale – daca trecem de etapa ebraica „pesah” – si acea azimioara numita pasca (dupa opinia etnologului Simion Florea Marian; alti cercetatori sunt de parere ca mielul jertfit purta acest nume, de „pasca”). La plural, acest cuvint face „pasti”: o pasca, doua pasti, conform unei alternante obisnuite in româneste, cum e si in verbul a paste: „sa pasca, sa pasti” sau a naste: „sa nasca, sa nasti” etc. Asadar, Pasti e pluralul de la pasca. Resimtit, in mod normal, ca un plural, vorbitorii au cautat, cind era vorba de sarbatoarea intr-ale carei zile ne aflam, au cautat singularul, si astfel a fost derivat singularul „Paste”, spunindu-se, firesc, fie „sarbatorile de Pasti”, fie „sarbatoarea Pastelui”. Amindoua formele sunt la fel de corecte, si alte subtilitati pe aceasta tema nu au substanta, e o falsa problema.

Spre a va convinge suplimentar ca aceste doua forme sunt folosite aleatoriu, ori una ori alta, fara vreo deosebire de sens, am cules din din Dictionarul limbii române al Academiei (dictionarul tezaur), citeva atestari ale cuvintului in limba veche, unde le gasim in mod egal pe amindoua. La Coresi aflam „Pastile” („Acestea sunt Pastile de bucurie si de veselie”), ca si la Varlaam („mieluselul Pastilor”), dar in marea Biblie de la 1688gasim „Pastele”  („Va face Pastele Domnului in luna a doua intr-a patrasprazecea zi”). Venind mai incoace, la Cosbuc gasim „Pasti” („Era dupa Pasti si era un timp bun”), dar la Negruzzi, Hasdeu sau Delavrancea, „Pastele”: iata un citat din Hasdeu: „tara mai intii de toate; Pastele mai pe urma!”). Si la scriitorii moderni gasim ambele forme, asa ca, repet, sunt deopotriva corecte, una fiind perceputa ca singular, alta ca plural.

Adauga un comentariu