Diverse

Cum se spune corect: Pasti sau Paste?

Publicat: 04 apr. 2018

De-a lungul timpului, am auzit cu totii ambele variante. Unele persoane spun ”Paste”, altele spun ”Pasti”. Dar cum se spune corect? Afla ce spun teologii in legatura cu acest subiect.

Care este varianta corecta? Paste sau Pasti?

Lingvistii sunt ingaduitori in ceea ce priveste forma corecta a cuvantului care face referire la sarbatorile pascale. Cu toate acestea, reprezentantii bisericii sutin ca forma corecta este ”Pasti”. Lingvistul George Pruteanu a explicat care este forma corecta a cuvantului. Potrivit acestuia, ambele forme sunt acceptate.

„Multa lume m-a intrebat cum se spune corect: Pasti sau Paste. Raspund pe scurt astfel: sarbatoarea are in originile sale – daca trecem de etapa ebraica „pesah” – si acea azimioara numita pasca (dupa opinia etnologului Simion Florea Marian; alti cercetatori sunt de parere ca mielul jertfit purta acest nume, de „pasca”).

La plural, acest cuvant face „pasti”: o pasca, doua pasti, conform unei alternante obisnuite in romaneste, cum e si in verbul a paste: „sa pasca, sa pasti” sau a naste: „sa nasca, sa nasti” etc. Asadar, Pasti e pluralul de la pasca. Resimtit, in mod normal, ca un plural, vorbitorii au cautat, cind era vorba de sarbatoarea intr-ale carei zile ne aflam, au cautat singularul, si astfel a fost derivat singularul „Paste”, spunindu-se, firesc, fie „sarbatorile de Pasti”, fie „sarbatoarea Pastelui”.'Amandoua formele sunt la fel de corecte, si alte subtilitati pe aceasta tema nu au substanta, e o falsa problema”, a fost explicatia lingvistului potrivit realitatea.net.

Pe de alta parte, teologii ortodocsi explica: „Faptul ca de cativa ani, in vocabularul uzual al limbii romane-la toate nivelurile si chiar si in mediul bisericesc-s-a inoculat, cu titlul de sindrom, o grava eroare de exprimare in pronuntarea denumirii biblice a celui mai mare praznic al crestinismului: Sfintele Pasti, sau Invierea Domnului, sub forma peiorativa si stranie de „Paste”, ne determina sa luam atitudine, semnaland pericolul iminent de degenerare in erezie a conotatiilor biblice si dogmatice, caracteristice acestui eveniment culminant al mantuirii noastre”, a spus protopopul Ioan Bude de la Protoieriei Timisoara.loading...

Adauga un comentariu