Titlurile zilei

Cum se vaccinează localnicii din satele ieșene! Imunizarea se face la barul din sat, considerat centru medico-social! Câte o cinzeacă de rachiu, o zi da și una nu, este doza perfectă! FOTO/ VIDEO

Publicat: 18 mai 2021
Un bărbat cu pălărie și cu un pahar în mână, un bărbat cu șapcă și o sticlă de bere, o femeie cu ochelari și pancarta de la intrare în comuna Andrieșeni
În comuna Andrieșeni, vaccinarea este dată uitării, iar localnicii aleg să se imunizeze în baruri

În zona rurală din județul Iași, vaccinarea este pusă sub semnul întrebării! În comuna Andrieșeni, aflată la 50 de kilometri de Iași, sătenii refuză să se vaccineze din diferite motive. Pe dealurile întinse de pe lângă sat, Covidul este doar o poveste auzită la televizor. Pe când în municipiul Iași se organizează maratoane peste maratoane, la Andrieșeni, sătenii se imunizează simplu, la bar, cu o bere sau o tărie

Situația imunizării populației este diferită în satele aflate la zeci de kilometri de Iași. În timp ce în municipiu, într-un singur weekend, au fost vaccinate peste 4.000 de persoane, în comuna Andrieșeni s-au imunizat aproximativ 30 de persoane. Andrieșeni este o comună aflată la 50 de kilometri depărtare de Iași, cu o populație de 4.093 de locuitori. Localnicii refuză să se vaccineze din diferite motive. În satul Buhăieni, din comuna Andrieșeni, locuitorii aleg să se imunizeze la barul din sat.

„Eu nu am voie să mă vaccinez că sunt bolnav cu inima, dar mai beau câte o bere. Mi-a spus medicul că nu am voie să mă vaccinez, berea e cel mai bun vaccin”, a precizat un localnic, aflat la barul din sat.

Doi pași mai încolo, în aceeași comună, un alt grup de săteni au ales cârciuma din sat în locul cabinetului medicului de familie.

„Am 44 de ani și nu m-am vaccinat, dar acum mă vaccinez cu 100 de tărie și e cel mai bun vaccin. Fuge virusul de mine imediat, nu se mai apropie. De ce să mă vaccinez la cabinet, când am vaccin aici la bar? Am în pahar și prima doză, și rapelul”, a declarat Neculai Scoțanu.

Pe meleagurile sătești, unde vacile pasc liniștite pe câmpul înverzit, iar oamenii sunt preocupați cât e ziua de lungă cu treburile gospodărești, boala este doar o poveste auzită la televizor.

„Deocamdată nu am avut nicio treabă cu boala. E bine să ne vaccinăm, dar mai aștept. Când o să fie obligatoriu, o să îl fac și eu. La țară nu există boala asta, noi suntem plecați toată ziua pe câmp și nu interacționăm cu foarte mulți oameni. La țară e liniște, păstrăm distanța”, a precizat un localnic aflat la cosit.

Sătenii se tem că vaccinul le poate provoca moartea: „Măcar să mor de moarte curată”

În mijlocul satului Buhăieni, din comuna Andrieșeni, două femei care nu își vedeau capul de treabă în grădină au explicat de ce nu vor să se vaccineze.

„Nici gând să mă vaccinez, mă tem. Dacă mor? Câte zile oi mai avea, atât o să trăiesc. Măcar să mor de moarte curată, nu din cauza vaccinului. Eu nu am avut boala asta Covid. Singurul motiv pentru care nu mă vaccinez este că îmi este teamă și atât, nu mi-e de altceva. Eu nu sunt bolnavă, iar de la mine din familie nu s-a vaccinat nimeni”, a precizat Carmen Ciubotariu.

Localnicii se vaccinează de nevoie, nu pentru că își doresc.

„Eu mi-aș dori să mă vaccinez, dar aștept să vină aici în comună, că suntem departe de oraș și nu este chiar atât de ușor să ajungem în Iași. Am auzit că începe vaccinarea și la noi în comună, dar trebuie să se adune un număr mai mare de oameni și apoi începe. O să mă programez și eu să mă vaccinez, că după nu o să mai pot merge nicăieri la treabă dacă nu mă vaccinez. Zic și eu, ca părintele Calistrat, când o fi să murim, o să murim, nu contează că suntem vaccinați sau nu. La început m-am temut, dar acuma, cum o vrea Dumnezeu. Sincer, mă vaccinez că trebuie, nu că vreau”, a spus Mirela Livinschi, în vârstă de 54 de ani.

Oamenii bătrâni nu știu dacă se pot vaccina, pentru că medicul este prea departe de ei

O femeie de 83 de ani, bolnavă de inimă, și soțul său nu s-au vaccinat pentru că nu știu dacă le este permis. Mai sunt și persoane care își doresc să se vaccineze, dar centrele de vaccinare sunt prea departe sau nu au destule informații despre acest vaccin împotriva COVID-19.

„Eu sunt bolnavă de inimă de mulți ani și nu știu dacă am voie. Trebuie să merg în comună la medicul de familie și e departe, iar eu sunt bătrână. Nu mai am nici cal, moșu meu e bătrân și ne este greu. Eu aș dori să mă vaccinez, dar nu știu ce se întâmplă dacă îl fac. Îmi este frică să nu pățesc ceva și să am probleme mai mari. Suntem bătrâni și nici nu știm foarte multe despre vaccin. M-am vaccinat în toamnă cu antigripal și atât. Noi am trăit alte vremuri, mai grele, am prins și tifosul”, a precizat femeia din satul Buhăieni.

Traian Neamțu, un bărbat de 67 de ani din localitatea Andrieșeni, a spus că locul perfect de informare este barul satului.

„Sunt din Iași, născut în satul Buhăieni și reîntors aici. Neapărat vreau să mă vaccinez, dar nu știu unde să merg. Nu știam că ne putem vaccina aici în comună. De ce nu se afișează că ne putem vaccina? La centrul social, aici la bar, unde este toată lumea și este cel mai bun loc de comunicare, trebuie să afișeze și să ne informeze. Barul la țară este socializare”, a explicat bărbatul.

Comentarii
  • Testele astea pe oameni NU sunt vaccinuri si NU te imunizeaza !, sunt niste seruri care iti modifica definitiv RNA si oamenii injectati vor fi dependenti de ele pana vor crapa datorita lor ori complicatiilor provocate ! e deja gretos cum massmadia de mana cu politicienii fac jocurile unor miliardari inplicati peste tot !

  • Asa este! M a impresionat cum omul simplu de la tara, cu ceva ani in spate, are minte sa inteleaga ca nu i nimic bun cu acest vaccin, care numai vaccin nu este defapt. Astia cu scoala multa au si prostie multa, se aliniaza precum oile la bataia de joc a astora si se cred superiori….

  • Ala simplu de la tara cand a fost mic a fost vaccinat sigur cu toate care au fost atunci si sunt si azi, inafara de covid, ca sa stea bine mersi acum la batranete, sanatos, si sa poata sa bea! Dar acum nu e recunoscator ca nu a murit de tifos sau mai stiu eu ce boli mai erau dar mananca rahat. Mai pune-ti mana pe o carte desteptilor sau vedeti cum se invarte lumea, economia! Nimeni cu ajunge miliardar sau are de castigat daca tu mori si/sau nu muncesti. Banul trebuie sa circule ca sa poata castiga cineva ceva! Sa spunem ca cineva a facut miliarde cum ziceti voi si nu mai munceste nimeni. Ce face omul cu miliardul castigat? IL DA PE O PAINE!

  • Pentru cei care nu sunt din Moldova: dati va rog SHARE masiv la stirea asta, sa se vada naibii odata pentru totdeauna cam ce fel de majoritate are CLOACA aia de regiune dezgustatoare!!! 🤢🤮 Sî fieriascî Dumniezo și bliestiem cu voi aiștia muolduovieni, parcî avieț câcat în luoc di crieier! Barabuli di uoamini, rusâficaț pân la iextriem!!!

Adauga un comentariu