Secretele istoriei

Cum si-a inceput Jean de La Fontaine cariera de poet

Publicat: 14 ian. 2015
3

Jean de La Fontaine (n. 8 iulie 1621, Chateau-Thierry, Franta – d. 13 aprilie 1695, Paris) a fost un poet, dramaturg si prozator francez. A ramas cunoscut in istoria literaturii indeosebi pentru fabulele sale. Jean de La Fontaine a fost membru al Academiei Franceze.

La Paris, in paralel cu studiile de drept, La Fontaine frecventeaza un cerc literar, denumit La Table Ronde („Masa rotunda”), alcatuit din tineri poeti ai acelei epoci, printre care: Pellisson, François Maucroix, François Charpentier, Tallemant des Réaux si Antoine de Rambouillet de La Sablière (care ulterior s-a casatorit cu Marguerite Hessein, viitoarea protectoare a lui La Fontaine).

In 1647 tatal sau ii aranjeaza o casatorie de convenienta cu Marie Héricart, in varsta de doar 14 ani, fiica lui Louis Héricart, „locotenent civil si penal” al domeniului La Ferté-Milon. Tanara sotie a adus o zestre de 20.000 de livre. Contractul de casatorie a fost semnat in acest oras (in apropiere de Chateau-Thierry) la 10 noiembrie 1647. Jean de La Fontaine si sotia sa au avut un singur fiu, Charles. La Fontaine o paraseste insa pe sotia sa si se intoarce la Paris, unde frecventeaza societatea mondena si libertina a acelei perioade.

La Fontaine obtine in 1649, diploma de avocat pentru baroul parizian (Cour du Parlement de Paris).

Vezi si Cum si-a inceput cariera Neil Simon

Debutul lui Jean de La Fontaine in literatura s-a petrecut la 17 august 1654, prin publicarea unei comedii in cinci acte: L’Eunuque („Eunucul”), o prelucrare dupa Terentiu, care nu a avut insa succes.

Vezi si Opera lui Charles Perrault

In 1657 La Fontaine scrisese versuri dedicate lui Nicolas Fouquet, Surintendant des Finances (ministru de finante), unul dintre cei mai influenti curteni ai regelui Ludovic al XIV-lea. Fouquet s-a aratat interesat de autorul versurilor respective, iar in 1659 La Fontaine a ajuns in anturajul acestuia, fiind introdus de catre Jacques Jannart, o ruda a sotiei sale. In acea perioada Fouquet era un adevarat „Mecena” pentru poetii francezi, astfel ca in curand La Fontaine a primit o pensie de 1000 de livre, in schimbul careia se obliga sa scrie o serie de poeme de circumstanta in termenii prevazuti in contract. Tot lui Fouquet i-a dedicat si poemul epic Adonis, o prelucrare dupa Publius Ovidius Naso. De asemenea, La Fontaine a scris o opera literara compozita (in proza si in versuri), intitulata Le Songe de Vaux, in cinstea domeniului si a noului castel de la Vaux a patronului sau; opera nu a mai fost insa tiparita deoarece Fouquet a fost arestat din ordinul lui Ludovic al XIV-lea la 5 septembrie 1661.

Totusi, in martie 1662 este tiparita clandestin elegia Elégie aux Nymphes de Vaux, o parte din Le Songe de Vaux. A fost un act de curaj din partea lui La Fontaine sa-si exprime in acest mod sentimentele de gratitudine fata de protectorul sau Fouquet, in situatia in care acesta cazuse in dizgratia regelui si fusese aruncat in inchisoare.

La Fontaine si-a gasit un nou protector in ducele de Bouillon, suzeran al domeniului Chateau Thierry. Mai ales ducesa de Bouillon, Marie Anne Mancini, cea mai tanara dintre nepoatele cardinalului Mazarin (prim-ministru al Frantei din 1642 pana la moartea sa in 1661), l-a protejat pe La Fontaine.

In ianuarie 1663 Jean de La Fontaine scrie Ode au Roi („Oda regelui”), prin care, in mod subtil, cere clementa pentru nefericitul Fouquet. Prin aceasta, nu reuseste insa decat sa-si atraga antipatia lui Jean-Baptiste Colbert, noul favorit al regelui.

Adauga un comentariu