Local

Cum sunt protejate animalele chinuite la Iasi

Publicat: 05 iun. 2011
1

@ Normele pentru protectia si bunastarea animalelor sunt, de multe ori, inoperante sau ridicole @ Legislatia nationala a fost dublata in urma cu 4 ani de o Hotarare de Consiliu Local @ Actele normative prevad sanctiuni de 300 de lei pentru vopsirea animalelor sau pentru smulgerea penelor la pasarile de colivie @ Interventia organelor de control se face, insa, doar in cazuri exceptionale, precum infestarea cu rabie

Cazul inregistrat in Tulcea, privind posibilitatea eutanasierii a cateva zeci de cai salbatici, dar si situatia de la Botosani, unde au fost eutanasiati intr-o singura noapte peste 200 de caini fara stapan, au provocat reactia aproape isterica a organizatiilor pentru protectia animalelor. Dincolo de interesul financiar sau de dragostea efectiva pentru acestea, organismele statului care au in atributie protectia animalelor se confrunta cu o legislatie stufoasa, care nu poate fi aplicata si, pe alocuri, este chiar ridicola. „Exista mai multe legi referitoare la protectia si bunastarea animalelor, iar la nivel local a fost adoptata o Hotarare de Consiliu Local in 2007. Sunt multe prevederi normale, chiar daca s-au strecurat si erori in hotararea de la Iasi”, a explicat Nicolae Ivanciu, medic veterinar in cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi.

Un caine vopsit in roz ar trebui sa-l coste 300 de lei pe proprietar

Animalele de companie sunt protejate de Legea 60/2004, care ratifica o Conventie europeana din 2003. Legea este generala, dar stabileste cateva principii clare. Astfel, tinerii sub 16 ani nu pot detine un animal de companie decat cu acordul strict al parintilor, iar intentia semnatarilor Conventiei este aceea de a limita inmultirea necontrolata a animalelor. Spre exemplu, actul devenit lege prin ratificare prevede ca „nimeni nu trebuie sa cauzeze inutil durere, suferinte fizice sau psihice unui animal de companie” si, de asemenea, „nimeni nu trebuie sa abandoneze un animal de companie”. Considerand, probabil, legislatia prea generalista, consilierii locali au adoptat in 2007 o hotarare prin care au introdus „detalii” pentru bunastarea animalelor. Astfel, smulgerea sau taierea penelor la pasarile de colivie se sanctioneaza cu amenda de pana la 300 de lei. Aceeasi amenda se aplica si celor care isi vopsesc animalele de companie. Consilierii locali au normat, sub amenintarea amenzilor contraventionale, pana si modul in care sunt crescuti pestisorii de acvariu. Sunt interzise acvariile sferice, cele cu peretii transparenti si cele mai mici de 30 de litri de apa. „Aceste prevederi se aplica tuturor, dar este o prostie cea cu peretii transparenti la acvariu. Trebuie sa fie macar un perete transparent, pentru ca pestii au nevoie de lumina, plus ca sunt ornamentali si sunt tinuti pentru a fi admirati”, a explicat Nicolae Ivanciu.

Interventia – doar in focare

Chiar daca au trecut aproximativ patru ani de la emiterea respectivei Hotarari de Consiliu Local, modul in care s-a aplicat actul normativ indica foarte clar faptul ca masurile de protectie au fost luate doar pe hartie. „Noi colaboram, avem protocoale incheiate cu Politia si cu Salubris, si intervenim de fiecare data cand suntem solicitati”, a sustinut Nicolae Ivanciu, sef de serviciu in cadrul DSVSA Iasi.
Interventia se face, insa, doar in cazurile in care sunt semnalate boli ale animalelor, si nu pentru a sanctiona un iesean care si-a jumulit, de viu, papagalul din colivie. „Este o mare problema cu accesul, pentru ca Politia nu poate intra fara mandat. Noi suntem singurii care putem intra si fara mandat, pe baza unui articol constitutional, care se refera la prevenirea si raspandirea epidemiilor”, a adaugat Nicolae Ivanciu.
Altfel spus, DSVSA a intervenit, impreuna cu Politia si Salubris, pentru stingerea focarelor de rabie descoperite, dar inspectorii nu au intrat niciodata in casa unui iesean care si-a cumparat un acvariu sferic, cu o capacitate de sub 30 de litri. In ceea ce priveste modul in care sunt tratate animalele de companie, veterinarii nici macar nu au cum sa obtina informatii cu privire la contraventiile stabilite de legiuitor.

Politia Animalelor vrea controale la Iasi

Politia Animalelor, o organizatie neguvernamentala, care foloseste ilegal însemnele Politiei Romane, a ajuns saptamana trecuta si la Iasi. „Agentii” de la Politia Animalelor au solicitat veterinarilor de la DSVSA cooperarea pentru efectuarea unor controale in zona orasului Pascani si au invocat un protocol care ar fi fost incheiat la nivel national cu ANSVSA. „Vom vedea ce raspuns vom da, inca nu s-a hotarat nimic. Noi nu avem nici un protocol incheiat cu ei, iar acest ONG este destul de controversat. Ne-au solicitat sprijin pentru a face ei controale in judet”, a explicat Nicolae Ivanciu. Politia Romana a cerut deja în instanta sa se interzica folosirea denumirii de „Politia Animalelor”, iar reprezentantii ONG-ului respectiv au fost implicati in mai multe scandaluri pentru ca au confiscat animale, desi nu aveau acest drept.

Comentarii
  • Mi se pare de-a dreptul ridicol sa avem pretentia ca DSVSA si Politia sa verifice acvariile din casele iesenilor, atata rimp cat nu fac nimic cu carutasii care circula pe strazi cu tone de fier vechi fara a pati nimic. Apoi, prostia cu avariile care nu au voie sa permita lumina pentru pesti este datorita faptului ca cei din Copnsiliul Local Iasi au votat o hotarare de CL fara sa citeasca un document tradus gresit de asociatia pentru protectia animalelor „SF.Mucenic Trifon”.
    In ce priveste Politia Animalelor, scandalul pleaca intr-adevar d ela denumirea ONG -ului si cred ca este normal sa se clarifice lucrurile pentru ca populatia este indusa in eroare. Avem senzatia ca aapelam la Politie si de fapt se prezinta un tanar spasit care nu poate sa faca nuimic, ca nu are autoritatea necesara pentru a aplica legea!

  • Ar fi fost de inteles ,,inflamarea” celor din conducerea Politiei romane daca pana acum politistii ar fi tratat cu responsabilitate profesionala reclamatiile privind infractiunile si contraventiile la lege in ceea ce priveste protectia si relele tratamentele aplicate animalelor.Mentalitatea lor a ramas cantonata (cel putin pana in prezent)in a aprecia ca aceasta lege face vorbire de infractiuni minore, mai putin grave si nu merita efortul intocmirii de dosare.Indiferent cum s-ar numi trebuie sa existe o institutie care sa se ocupe la modul serios de constatarea si intocmirea dosarelor in vedera sanctionarii celor care se fac vinovati de nerespectarea acestei legi,in aceiasi masura ca si pentru oricare alta.

  • Sunt de acord ca Politia nu si-a facut treaba in acest domeniu dar, asta nu inseamna ca un ONG poate sa se autointituleze „Politia animalelor”, desi stie ca nu are nici o autoritate in acest sens. De exemplu politistul animalelor din Iasi daca este chemat la un caz de maltratare nu are ce sa faca, decat o constatare pe care o poate face orice cetatean sau cineva de la asociatiile pentru protectia animalelor. Acesta nu poate lua nici o masura impotriva celui care maltrateaza animalul fara prezenta unui Politist din structura Ministerului de Interne!. In acest caz, nu inteleg ce sens are sa existe aceasta structura „politia animalelor” daca legea poate fi aplicata tot doar de cealalta structura din cadrul ministerului de resort?! Ar fi foarte bine sa existe Politia Animalelor, dar pe bune, nu asa… sub forma unui ONG. Maine poimaine o sa ne trezim cu un ONG care se va numi „politia pedofililor” si vom avea falsa impresie ca exista o structura care se ocupa doar de pedepsirea pedofililor. Lucrurile sunt un pic mai complicate! Nu trebuie s aurmarim decat ca institutiile statul;ui, cum ar fi Politia, DSVSA si altele sa isi faca treaba cu responsabilitate si cu respectaream legii existente si lucrurile ar sta altfel! Un functionar de la DSVSA sau un Politist nu este indreptatit sa aprecieze care fapta este mai grava, ci doar daca cel care o savarseste incalca legea!!

Adauga un comentariu