Frumusete

Cum te ajuta tricoscopia

Publicat: 16 feb. 2012

Tricoscopia (dermatoscopia parului si scalpului) este cea mai noua metoda utilizata pentru diagnosticarea diverselor afectiuni ale scalpului sau firelor de par. Moderna, comoda pentru pacient, extrem de utila pentru medic, neinvaziva si nedureroasa, tricoscopia devine un instrument important in diferentierea alopeciilor de diverse cauze si, de asemenea, in monitorizarea raspunsului la tratament.

Metoda se bazeaza pe utilizarea dermatoscopului, cu o putere de marire intre 20-160 x, in functie de tipul de instrument folosit. Tricoscopia permite vizualizarea diverselor tipuri de par: vellus, terminal, par in „semn de exclamare”, parul „in smocuri” sau firele cu modificari genetice; se poate distinge, de asemenea, daca foliculii pilosi sunt normali, goi, fibrotici, umpluti cu dopuri keratozice sau daca prezinta par devitalizat. Se pot vizualiza anomaliile de culoare ale scalpului, decolorarile perifoliculare, descuamarile, aspectele particulare ale microvascularizatiei cutanate.

Pierderea firelor de par poate fi datorata unor cauze multiple, locale sau generale, imunologice, genetice, legate de stres sau de diverse tulburari endocrine si metabolice. Explorarile diagnostice  sunt complexe, pentru a diferentia exact aceste afectiuni, in vederea unui tratament corespunzator. Aspectele particulare ale scalpului si firelor de par, evaluate dermatoscopic, pot orienta diagnosticul fara a mai impune in mod obligatoriu efectuarea biopsiei scalpului. Stabilirea unui diagnostic de certitudine permite apoi medicului sa instituie tratamentul specific, sustinut, care evita procedurile ineficiente, deceptionante, costisitoare si, bineinteles, temporizarea si agravarea problemei  de sanatate.

Pot beneficia acum de aceasta noua metoda de diagnostic toate formele si tipurile de alopecie: alopecia areata (pierderea firelor de par in arii perfect delimitate), alopecia androgenetica (cea cauzata de factori genetici si de excesul de hormoni androgeni), efluviumul telogen acut sau cronic (pierderea parului cauzata de factori stresanti sau toxici la care este supus organismul), alopeciile cicatriciale asociate lupusului sau lichenului, monilethrix sau sindromul Netherton (boli genetice ce asociaza anomalii ale firelor de par).loading...

Adauga un comentariu