Vocea farmacistului

Cum te imbolnaveste scrasnirea dintilor

Publicat: 27 apr. 2017
7
Scrasnirea dintilor sau bruxismul apare ziua sau in timpul somnului. Bruxismul apare in situatii de stres, de concentrare extrema sau atunci cand dintii sunt prost aliniati. Acest tic poate duce la fisurarea dintilor sau la fracturi, ba chiar si la extractie. Efectele scrasnirii dintilor sunt vizile mai ales la incisivi sau la caninii de jos.
Scrasnirea dintilor duce si la crispari ale muschilor fetei, avand ca rezultat senzatia de obosire a fetei dimineata la trezire. De asemnea, muschii maxilarului se dezvolta si apar probleme ale articulatiilor dintre maxilar si craniu. Trebuie sa fii constient de acest tic, ca sa nu il repeti si sa inveti tehnici de relaxare. Exista si un aparat dentar care poate fi purtat noaptea, uneori chiar si ziua, ce va suporta efectele scrasnirii si va impiedica maxilarele sa se intalneasca. Pentru a relaxa muschii din aceasta zona se folosesc injectii cu toxina botulinica.
Pentru a avea dinti sanatosi este obligatoriu sa ii speli si dimineata si seara. In timpul noptii este secretata mai putina saliva, deci creste riscul aparitiei cariilor. Foloseste o periuta cu dinti moi, pe care sa o schimbi la fiecare trei luni. Foloseste pasta de dinti cu fluor. Daca nu ai posibilitatea sa te speli pe dinti in timpul zilei, clateste-ti gura, pentru a elimina resturile de mancare, zaharul si aciditatea.
Este recomandat sa folosesti ata dentara seara, pentru a curata bine spatiile dintre dinti. Ca sa eviti halena, periaza-ti limba cu o racleta speciala sau cu dosul periutei de dinti, daca este prevazuta cu un asemenea dispozitiv.
Adauga un comentariu