Plante medicinale

Cum te poate ajuta radacina de nalba mare

Publicat: 29 nov. 2018
25

Nalba mare (Althaea officinalis) este o planta perena care este originara din Europa, Asia de Vest si Africa de Nord. A fost folosita ca remediu popular de mii de ani pentru tratarea afectiunilor digestive, respiratorii si ale pielii. Puterile sale vindecatoare se datoreaza in parte mucilagiilor pe care le contine. Este in mod obisnuit utilizata sub forma de capsula, tinctura sau ceai. Se foloseste si in siropuri de tuse. Iata cum te poate ajuta radacina de nalba mare:

1. Poate ajuta la tratarea tusei si raceliilor. Continutul ridicat de mucilagii din radacina poate fi un remediu util pentru tratarea tusei si raceliilor. Un mic studiu din 2005 a constatat ca un sirop de tuse pe baza de plante care contine radacina de nalba mare a fost eficace in ameliorarea tusei cauzate de raceli, bronsita sau alte infectii ale tractului respirator cu formare de mucus. Ingredientul activ al siropului a fost extractul de frunze uscate de iedera. De asemenea, continea si cimbru si anason. In termen de 12 zile, toti cei 62 de participanti au prezentat o ameliorare a simptomelor cu 86 pana la 90%. Radacina de nalba mare pare sa actioneze ca o enzima pentru a elibera mucoasele si a inhiba actiunea bacteriilor. Pastilele care contin extract de radacina de nalba mare ajuta tusea uscata si gatul iritat.

2. Poate ajuta la ameliorarea iritatiei pielii. Efectul antiinflamator al radacinii poate, de asemenea, sa usureze iritarea pielii cauzata de furunculoza, eczema si dermatita. O revizuire din 2013 a constatat ca utilizarea unui unguent care contine 20% extract de radacina de nalba mare a redus iritarea pielii. Cercetatorii au sugerat ca planta stimuleaza anumite celule care au activitate anti-inflamatorie. Atunci cand este utilizat singur, extractul a fost mai putin eficace decat un unguent care contine un medicament sintetic antiinflamator. Cu toate acestea, un unguent continand ambele ingrediente a avut o activitate antiinflamatorie mai mare decat unguentele care contin numai unul sau altul. 3. Poate ajuta la vindecarea ranilor. Radacina de nalba mare are activitate antibacteriana care ajuta in vindecarea ranilor. Rezultatele unui studiu din 2015,  pe animale, sugereaza ca extractul radacina de nalba are potentialul de a trata bacteriile gram-pozitive. Aceste bacterii sunt responsabile pentru peste 50% din infectiile care apar.

5. Poate ameliora durerea. Cercetarile arata ca radacina de nalba poate actiona ca un analgezic pentru ameliorarea durerii. Poate fi o alegere excelenta pentru conditii de calmare care provoaca durere sau iritatie, cum ar fi durerea in gat. 6. Poate functiona ca diuretic. Diureticele ajuta organismul sa elimine lichidul in exces. Acest lucru ajuta la curatarea rinichilor si a vezicii urinare. Alte cercetari sugereaza ca extractul poate sustine sanatatea urinara generala. Un studiu 2016 sugereaza ca nalba mare poate ameliora iritarea interna si inflamatia tractului urinar. Cum se utilizeaza: Faceti un ceai de nalba mare, adaugand o cana de apa clocotita la 2 lingurite de radacina uscata. 7. Poate ajuta la digestie. Nalba ajuta si la tratarea unor probleme digestive, inclusiv constipatie, arsuri la stomac si colici intestinale. 8. Poate ajuta la repararea captuselii intestinale. Un studiu in vitro din 2010 a constatat ca extractele apoase si polizaharidele din radacina de nalba mare pot fi utilizate pentru a trata mucoasele iritate. Cercetarile sugereaza ca continutul de mucilagiu creeaza un strat protector de tesut pe captuseala tractului digestiv. Radacina de nalba mare poate stimula, de asemenea, celulele care sustin regenerarea tesutului.

Posibile efecte secundare si riscuri. Planta este, in general, bine tolerata. In unele cazuri, poate cauza simptome de stomac deranjat si ameteli. Incepeti cu o doza mica si progresati treptat pana la o doza completa. Tratamentele cu nalba mare pot fi luate timp de o luna apoi faceti pauza o saptamana. Atunci cand se aplica local, radacina are potentialul de a provoca iritarea pielii. Ar trebui sa faceti intotdeauna un test de plasture inainte de a aplica un unguent pe baza de nalba de mare. Discutati cu medicul dumneavoastra, mai ales daca luati alte medicamente, inainte de a incepe  vreun tratament cu radacina de nalba mare. Planta poate interfera cu unele medicamente. Nu luati nalba mare daca sunteti gravida/alaptati, aveti diabet sau aveti programata o interventie chirurgicala in urmatoarele doua saptamani.

Adauga un comentariu