Medicamente

Cum te pot afecta anumite medicamente pe timpul verii

Publicat: 09 iul. 2019
7

Daca te afli in tratament pentru anumite afectiuni, e posibil ca medicamentele tale sa interactioneze negativ cu canicula. Unele pot da reactii fotoalergice, iar altele scad nivelul de hidratare sau impiedica organismul sa se raceasca prin transpiratie.

In lunile toride de vara, riscul de a te deshidrata este mai mare, deoarece corpul pierde apa prin transpiratie. In plus, un aport insuficient de lichide duce tot la deshidratare. Daca te afli in tratament cu diuretice, folosite in general pentru hipertensiune si glaucom, e bine sa stii ca acestea agraveaza situatia. Alte medicamente care contribuie la pierderea de lichide sunt laxativele, antihistaminicele si cele folosite in chimioterapie. „O hidratare corecta, o alimentatie usor digerabila bazata in special pe legume, evitarea expunerii excesive la soare, imbracamintea adecvata sunt elemente esentiale care previn aparitia complicatiilor produse de caldura excesiva la pacientii cu afectiuni cronice”, spune dr. Mihaela Udrescu, medic primar medicina de familie, potrivit clicksanatate.ro.

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), precum ibuprofenul si naproxenul, sau medicamentele pentru tratarea infectiilor bacteriene (tetraciclina, doxiciclina) pot creste sensiblitatea pielii la ultraviolete. Riscul de fotosensibilizare se mareste si in timpul folosirii gelurilor cu diclofenac sau ketoprofen pentru dureri musculare si articulare. Se recomanda ca zonele tratate sa fie acoperite cu imbracaminte pe durata tratamentului si inca 2 saptamani dupa terminarea acestuia.

Abilitatea de a-si regla temperatura corpului este scazuta in cazul varstnicilor. Daca se afla si sub tratament cu anumite medicamente, acestea pot si ele sa slabeasca reactia normala a corpului la caldura si umiditate. Betablocantele administrate in aritmii cardiace, in hipertensiune si postinfarct reduc fluxul de sange la nivelul pielii, impiedicand corpul sa elimine caldura interna. Antipsihoticele precum haloperidolul si risperidona blocheaza semnalele care anunta creierul ca temperatura corpului creste, iar anumite antihistaminice si medicamente impotriva migrenei reduc transpiratia.
 

Adauga un comentariu