Actualitate

Cum te poti alege cu dosar penal daca te deplasezi cu trotineta electrica

Publicat: 24 iul. 2018
1

Trotinetele electrice au cauzat valva pe internetul romanesc zilele trecute, dupa ce a reaparut in discutie legalitatea acestora.

Dupa cum stiti deja, exista mai multe modele de trotinete electrice, oferite ca o completare a ofertei existente de skateboard-uri electrice si biciclete hibride. Avantajul acestora este ca pot fi pliate si sunt mai compacte decat o bicicleta cu asistenta electrica. Pana la un punct, sunt si mai avantajoase in ceea ce priveste pretul de achizitie.

Poti sa cumperi o trotineta electrica cu doar cateva sute de lei, dar preturile acestora pot urca pana la cateva mii de lei, in functie de specificatiile tehnice si de renumele producatorului sau. De cele mai multe ori, trotinetele electrice de pe piata sunt produse in China si poarta numele unui brand de care n-ai auzit pana acum.

Putine marci de renume vand trotinete electrice, in timp ce produsele pe care si le cumpara majoritatea clientilor sunt realizate de un furnizor oarecare pentru diferite brand-uri incepute de la zero cu acest obiect de activitate.

Trecand peste acest aspect, este momentul sa atingem partea spinoasa a problemei. Ai nevoie de permis de conducere pentru trotinetele electrice? Raspunsul ar trebui sa fie clar, insa nu este posibil nici macar la aceasta categorie sa avem o situatie clara. Vina este impartita intre producatorii trotinetelor electrice si legislatia invechita din Romania.

Practic, pentru o trotineta electrica cu o viteza maxima limitata electronic sau mecanic la 25 km/h, nu ai nevoie de permis de conducere. Trotinetele electrice limitate la 25 km/h nu au nevoie nici de inmatriculare si nici de asigurare sau orice alt act. Insa, va recomandam cu prietenie sa purtati casca si chiar si manusi si genunchiere atunci cand le folositi, deoarece un impact sau o cazatura de la aceasta viteza va pot rani semnificativ.

Intre timp, trotinetele electrice care pot depasi prin constructie sau in urma modificarilor viteza de 25 km/h sunt considerate mopede de legislatia romaneasca. Asta inseamna ca trotinetele electrice care pot depasi 25 km/h necesita permis de conducere categoria AM. Daca ai un permis de conducere pentru o categorie superioara, le poti conduce fara griji.

Retine ca trotinetele electrice care sunt considerate mopede nu au voie pe trotuar, deci va trebui sa circuli cu ele pe carosabil si sa respecti codul rutier. Paradoxal, nu le poti inmatricula sau inregistra si nici sa le faci asigurare, desi sunt considerate mopede din punct de vedere legal. Oricum, sansa sa primiti amenda este legata strict de comportamentul dvs atunci cand conduceti o trotineta electrica, indiferent daca poate sau nu sa depaseasca 25 km/h.

Inregistrarea este diferita de inmatriculare si se face la primaria de care apartine proprietarul, nu la politie. Dupa cum noteaza si AvocatNet, varsta minima legala pentru a conduce un moped pe drumurile publice din Romania este de 16 ani. Subliniem faptul ca trotinetele electrice nu sunt jucarii si ca pot fi periculoase daca sunt lasate pe mainile copiiilor.

Cum eviti orice risc? Simplu, cauti doar intre trotinetele electrice limitate electronic la 25 km/h. Valabil si pentru alte vehicule electrice derivate din biciclete, role sau skateboard-uri care prezinta asistenta electrica in vreun fel. Aceste reguli sunt valabil pana la o eventuala modificare a codului rutier, dar nu ne asteptam ca aceasta sa aiba loc prea curand.

Pana atunci, purtati casca si conduceti trotinetele electrice si bicicletele electrice cu atentie. Apropo, stiai ca legislatia locala interzice circulatia cu o bicicleta pe drumurile publice pana la implinirea varstei de 14 ani?

Adauga un comentariu