Boli si tratamente

Cum tratam arteriopatia periferica

Publicat: 22 mai 2019
7

Arteriopatia aterosclerotica periferica sau obliteranta reprezinta localizarea bolilor cardio-vasculare la nivelul arterelor „periferice“, termenul fiind folosit mai ales pentru ateroscleroza arterelor care duc sangele la picioare. La fel ca si cardiopatia ischemica si afectarea cerebro-vasculara, arteriopatia periferica se datoreaza aterosclerozei – procesul de îmbatranire a vaselor de sange prin depunerea colesterolului pe peretii interiori ai acestora.

Primul pas al tratamentului arteriopatiei aterosclerotice periferice îl reprezinta combaterea factorilor de risc cardio-vascular care au condus la aparitia acesteia: hipertensiunea arteriala, cresterea colesterolului, obezitatea, sedentarismul, dieta nesanatoasa, abuzul de alcool si în special fumatul si diabetul zaharat. În acest sens trebuie folosite, în functie de profilul pacientului, medicamente care scad nivelul colesterolului, reduc glicemia si normalizeaza tensiunea arteriala. În conditiile în care arteriopatia periferica se datoreaza depunerii colesterolului pe peretii arterelor si întrucat medicamentele care scad colesterolul (statine) se pare ca au si rolul de a împiedica depunerea acestuia pe vase, ele se administreaza si persoanelor cu niveluri usor crescute sau chiar normale ale colesterolului.

Antiagregantele plachetare sunt medicamente capabile sa influenteze evolutia bolii si bolnavilor cu arteriopatie aterosclerotica periferica, iar dintre acestea cel mai folosit este clasica aspirina. Dozele zilnice recomandate, de 75 – 150 mg, sunt mici în comparatie cu doza de 500 mg pe care o contine o tableta obisnuita de aspirina. Cresterea dozei peste valorile indicate duce la cresterea riscului de reactii adverse, în principal digestive, fara nici un beneficiu terapeutic. De aceea, pacientii sunt sfatuiti sa-si administreze doar un singur sfert dintr-o pastila pe zi (adica 125 mg) sau sa recurga la comprimatele (mai scumpe!) cu doze de 75 sau 100 mg existente în farmacii. În cazurile rare de alergie sau de intoleranta la aspirina, pot fi folosite alte medicamente antiagregante, dar acestea au preturi considerabil mai mari, fara a aduce beneficii suplimentare.

Cilostazolul în doza de 200 de miligrame pe zi este un medicament benefic pentru ameliorarea simptomelor arteriopatiei periferice, dar care din pacate nu este (înca) disponibil în Romania. În absenta sa, sunt din pacate larg folosite medicamente cu efecte îndoielnice sau imaginare: pentoxifilina, vitamina E, ginkgo biloba, arginina, carnitina sau prostaglandinele orale.

O alta metoda terapeutica eficienta o reprezinta antrenamentul fizic (exercitiul fizic) desfasurat sub îndrumarea unui specialist, efectuat în reprize de 30 – 45 de minute, de minimum trei ori pe saptamana. De asemenea, mersul zilnic pe jos poate ameliora evolutia simptomatologiei. În stadiile mai avansate ale bolii, cand tratamentul farmacologic si schimbarea stilului de viata si de hrana nu mai sunt suficiente, efectuarea angiografiei poate indica necesitatea unor metode terapeutice mai agresive: chirurgia de by-pass sau dilatarea interventionala a arterelor îngustate – tehnici care asigura restabilirea rapida a fluxului de sange în zonele insuficient irigate. Din pacate, uneori nici aceste metode nu mai pot fi folosite si este necesara recurgerea la amputatii invalidante.
 

Vixen

Adauga un comentariu