Boli si tratamente

Cum tratam bolile reumatismale

Publicat: 09 ian. 2019

Structura anatomo-functionala a sistemului locomotor, mostenita la nastere si întarita sau risipita de modul de viata, are o importanta deosebita în conferirea rezistentei în fata bolilor reumatismale. Natura „agresorilor“ ce actioneaza direct sau indirect asupra sistemului locomotor dau anumite semne caracteristice de boala si obliga la anumite masuri de „lupta“ împotriva acesteia. Ce se poate face pentru o cat mai lunga si buna functionare a aparatului nostru locomotor? Daca nu uitam ca „tinerete fara batranete si viata fara de moarte nu exista“, putem, cu ajutorul specialistului în boli reumatismale, sa prevenim instalarea acestui tip de afectiune sau sa prevenim complicatiile prea mari de dupa boala, sa o tratam, oprind sau franand evolutia si în al treilea rand putem sa recuperam sau sa readaptam functia pentru care a fost menita o articulatie anume, care a fost bolnava.

Prevenirea primara si secundara a acestor afectiuni are drept scop, cu principii igienice cat mai apropiate de viata normala sau cu metode medicale simple, sa previna aparitia bolilor reumatismale sau a complicatiei unei boli deja instalate. Regimul alimentar corespunzator varstei si efortului depus de individ, preparat cat mai simplu si mai curat, asigura functionarea armonioasa a aparatului locomotor, prevenind „defectarea“ sa. Pozitia corecta în viata obisnuita, în mers, în repaos, la dormit, asigura odihna necesara si evitarea unor deformari. Pozitia corecta la locul de munca, acolo unde omul îsi petrece o buna parte din viata si unde depune un efort fizic, conteaza, de asemenea, foarte mult pentru menajarea aparatului locomotor. Factorii naturali de mediu, aerul, apa, soarele, variatiile de relief, de arhitectura peisagera, cresc rezistenta generala la boli si stimuleaza pofta de mancare, asigura un somn odihnitor, evacuarea ritmica a tubului digestiv si un tonus psihic constructiv.

Tratamentul are scopul de a face sa dispara modificarile articulare si cele din jurul articulatiilor, cu fenomenele ce stau la baza manifestarii caracteristice bolii, sa aline durerea. Aceste scopuri sunt atinse folosind diverse remedii ce anuleaza sau diminueaza actiunea agentilor producatori de boala reumatica (microbi, toxine microbiene, alergeni, tulburari circulatorii, tulburari neuro-musculare). Alteori nu mai gasim „inamicul“ si tratam modificarile structurale si functionale lasate de aceasta, cu speranta de a recastiga structura si functiile normale, de dinaintea bolii. Traditia noastra populara are un bagaj foarte bogat de „medicamente“ pentru boli reumatismale, care se aplica si la locul dureros, indiferent de cauza, asteptandu-se efectul cel mai bun. Flori si radacini de plante preparate în diverse moduri, namoluri si ape minerale din locuri diverse au constituit speranta bolilor mai usoare sau mai grave.

Medicamente, namoluri sau tratament chirurgical. Tratamentul medicamentos în bolile reumatismale se bazeaza, mai ales si nu în ultimul rand, pe antibiotice, antiinflamatoriile necortizonice si cortizonice. Balneofizioterapia utilizeaza un arsenal terapeutic complex: aplicatii cu apa, parafina, namol, nisip, gheata, la diverse temperaturi, de o anumita durata si utilizand diverse tehnici. Electroterapia utilizeaza curentul electric, cu unele modificari. Fototerapia, ca si sonoterapia si masajul induc diverse forme si cantitati de energie în organism, stimuland repararea. Terapia ocupationala sau ergoterapia foloseste munca bine dozata si gradata ca un adevarat „medicament“, ce repara lipsa de forta si precizie musculara. Psihokinetoterapia pleaca de la întelegerea de catre bolnav a miscarii, si participarea activa a lui la efectuarea acesteia. Statiunile balneoclimaterice au în dotare baze de tratament complete si moderne, care pot deveni adevarate „medicamente“.

Tot pentru tratamentul bolilor reumatismale se utilizeaza metode ortopedice de corectare, ajutare sau completare a staticii si dinamicii aparatului locomotor, pentru o cat mai buna functionalitate. Tratamentul chirurgical este mai radical, îndepartand ce nu este sanatos, reparand ce s-a distrus sau înlocuind, de exemplu, articulatii, tendoane, vase de sange.
Recuperarea a devenit în ultimele decenii o specialitate medicala cu baze teoretice stiintifice si dotari moderne, ca urmarea exigentelor vietii, ce impun reîncadrarea în viata familiala si profesionala si a celor cu grave boli reumatismale. În aceasta faza, gimnastica medicala joaca un rol important, iar celelalte metode terapeutice sunt adaptate si dirijate spre acelasi scop, recuperarea miscarii.loading...

Adauga un comentariu