Actualitate

Cum tratezi înțepătura de albină cu remedii naturiste. Ce trebuie să faci în cazul unei reacții alergice severe

Publicat: 30 iun. 2020
Cum tratezi înțepătura de albină
Prima grijă atunci când te-a înțepat o albină este să îndepărtezi cu atenție acul ca să nu se rupă

Cum tratezi înțepătura de albină. Înțepăturile de albine sunt dureroase, însă în unele cazuri, foarte rare ce-i drept, ele pot fi mortale. Dar aceasta se întâmplă doar dacă victima intră în șoc anafilactic și nu primește ajutor medical de urgență. Majoritatea persoanelor prezintă simptome normale în cazul unei înțepături. Astfel, usturimea, durerea sau umflătura poate fi ameliorată cu ajutorul unor remedii simple.

Problema principală în cazul înțepăturii de albină o reprezintă acul, care rămâne înfipt în piele. Așadar, acesta trebuie scos cu grijă pentru a nu continua să elibereze venin în organismul nostru. O poți face cu un card, cu partea netăioasă a cuțitului cu penseta sau cu unghia. Pentru aceasta trebuie să răzuiești ușor suprafața pielii astfel încât să împingi acul afară.

Odată ce ai fost înțepat, se simte durere instantaneu. Iar după ce albina injectează veninul, zona respectivă se înroşeşte şi se umflă uşor. În majoritatea cazurilor apar senzații de mâncărime la nivelul zonei afectate, care sunt însoțite de durere. Atenție! Dacă și alte zone ale corpului încep să se umfle, apelați de urgență la medic.

Reacţii alergice în urma cărora este necesară intervenția urgentă a medicului:
– dureri de cap sau în piept,
– febră,
– umflarea feței, limbii, buzelor sau a corpului,
– dificultăţi de respiraţie,
– puls mărit,
– leşin.

Cum tratezi înțepătura de albină

După cum spuneam, prima grijă atunci când te-a înțepat o albină este să îndepărtezi cu grijă acul ca să nu se rupă. De asemenea, sfatul specialiștilor este să nu încerci să storci veninul din înțepătură. Urmează apoi igienizarea zonei afectate. Spală locul în care ai fost înțepat cu apă rece și săpun. În acest caz pot fi folosite și șervețele dezinfectante.

După aceasta se aplică o compresă cu gheață pentru a preveni umflarea zonei si ameliorarea durerii. Compresa se ține pe zona afectată 10 minute după care se îndepărtează pentru același interval de timp. Dacă durerea persistă se poate aplica din nou compresa. Pentru calmarea senzației de mâncărime se poate aplica unguent cu hidrocortizon. Inflamaţia mai poate fi controlată şi cu tinctură de echinacea, tătăneasa sau pătlagină.

Cum tratezi înțepătura de albină cu remedii naturiste

După scoaterea acului de albină poți încerca una din următoarele variante pentru ameliorarea durerii. În primul rând, oțetul de mere sau sucul de lămâie sunt soluții eficiente pentru înțepătura de albină. Poți folosi o dischetă de bumbac înmuiată în oțet sau o felie de lămâie, care se aplică direct pe înțepătură. O altă variantă este gheața și compresele reci, care vor vindeca mai repede înțepătura de albină și ameliorează durerea.

De asemenea, ajută la reducerea umflăturii cauzate de înțepătură și încetinește fluxul de sânge în zonă. Nu în ultimul rând, se poate apela la tratamentul cu legume. Disconfortul cauzat de înțepătura de albină poate fi redus cu usturoi sau castravete. Se freacă înțepătura cu o felie de castravete, care ameliorează durerea. Sau se face o pastă dintr-un cățel de usturoi și se pune pe înțepătură după care se aplică un plasture.

Cum se procedează în cazul reacției alergice

În cazul în care victima este alergică și este pe cale să intre în șoc anafilactic, cei din jur pot lua urmatoarele măsuri:
– apelarea serviciilor de urgență. Trebuie oferite rapid informații cu privire vârstă, greutate și starea de sănătate a pacientului. De asemenea, medicii trebuie informați cu privire la ora la care a fost înţepată victima şi localizarea înţepăturii;
– apoi sunt verificate căile respiratorii ale victimei. Dacă persoana nu mai respiră se face masaj cardio-respirator până la sosirea personalului medical;
– trebuie îndepărtate inelele sau alte bijuterii ori obiecte care ar împiedica circulaţia sângelui dacă o zonă se umflă.

Sperăm că v-au fost de folos aceste informații despre cum să tratezi înțepătura de albină.

Adauga un comentariu