Vocea farmacistului

Cum trebuie sa alegem corect apa de gura?

Publicat: 25 mart. 2017
7
Cu cat stratul de placa bacteriana este mai gros, cu atat numarul microorganismelor anaerobe care ataca dintii si gingiile este mai mare. Initial, apa de gura a fost folosita impotriva gingivitei, fiind ulterior „revolutionata”, incat astazi combate efectul negativ al placii bacteriene si nu numai.
In general exista trei tipuri de apa de gura. 
a. Primul grup este numit apa de gura cosmetica si are rolul de a combate respiratia urat mirositoare. Aceasta categorie improspateaza gura, mascheaza mirosurile grele si lasa dintii curati. Rare ori, au puterea de a „lupta” cu bacteriile si cu placa. Asadar, nu protejeaza dintii impotriva cariilor. 
b. A doua categorie de apa de gura este cea antiseptica. 
Aceste ape de gura indeplinesc mai multe cerinte decat de a masca mirosul neplacut. Apa de gura antiseptica combate placa si protejeaza dintii impotriva cariilor. 

De ce ata dentara este esentiala pentru sanatatea orala?
 
Majoritatea medicilor dentisti recomanda acesta apa de gura deoarece „functioneaza” in mai multe aspecte. Cercetarile efectuate arata ca apa de gura antiseptica reduce placa bacteriana pana la 25%. Cu toate acestea, aceasta nu trebuie sa inlocuiasca periajul si ata dentara. 
c. Apa de gura cu fluorura este destinata persoanelor cu nevoi speciale (sensibilitate si carii). 
Flourura (de care avem nevoie) se afla in apa si in pasta de dinti cu fluor. Asadar, nu trebuie sa adaugati niciodata suplimente extra de fluor in igiena dentara, fara a consulta medicul dentist. 
Inainte de a alege o apa de gura trebuie sa depistati cu exactitate nevoile. In plus, consultati medicul stomatolog. 
De asemenea, trebuie sa stiti ca foarte multe ape de gura contin alcool. Un lucru controversat din doua motive. 
1. Apele de gura sunt produse de culori stralucitoare si cu arome, ceea ce mascheaza prezenta alcoolului si a substanelor antiseptice. 
Persoanele care au folosit acesta apa de gura sunt de parere ca este destinata copiilor care vor sa guste si sa bea. Bineinteles, ca apa de gura cu continut de alcool este periculoasa pentru copii si nu trebuie lasata la indemana lor. De altfel, sunt parinti care aleg sa nu utilizeze apa de gura cu alcool la copii, punand pe locul intai sanatatea acestora. 

Ce inseamna o igiena dentara corecta?
 
2. Cateva cercetari au evidentiat ca alcoolul din apa de gura contribuie la provocarea cancerului oral. 
Multe ape de gura contin mai mult de 25% alcool. In ianuarie 2009, cotidianul american „The Telegraph” raporta din studiile recente posibilitatea aparitiei cancerului oral dupa ce s-a folosit de trei sau de patru ori anumite ape de gura. In urma acestui studiu, medicii stomatologi reamintesc ca acest produs de igiena dorala nu este indispensabil. 
O igiena dentara buna se poate realiza cu periuta de dinti, pasta de dinti, ata dentara si controlul regulat la medicul stomatolog. 
Dezvoltatea alarmanta a apelor de gura fara alcool pe piata nu pot provoca cancerul oral. Insa, este foarte important sa tineti cont de nevoile igienei dentare si din ce motiv ar trebui sa folositi apa de gura. Daca utilizati apa de gura pentru a combate respiratia neplacuta sau pentru ulcerul bucal, apa de gura va masca probleme mai grave. 
De aceea este esential sa consultati medicul stomatolog, pentru a va asigura ca nu exista alte probleme de sanatate. 
Adauga un comentariu