Sfatul medicului

Cum trebuie sa pasesti pe zapada sau gheata pentru a evita o cazatura

Publicat: 12 ian. 2017
7

Atunci cand pasim corect, greutatea trebuie sa fie distribuita aproape egal pe ambele picioare, iar centrul de greutate se afla la mijloc, intre talpi. Acest lucru este functional atat timp cat talpile au aderenta. Iarna insa, lucrurile se schimba, iar mersul pe zapada sau gheata implica niste modificari. Un mers relaxat si cu centrul de greutate intre talpi nu prea functioneaza. Cand ridicam unul dintre picioare pentru a pasi, cel mai probabil celalalt va aluneca, caz in care ar trebui sa stii cum sa cazi pentru a suferi cat mai putin.

Un exemplu prost de cazatura este cea in care amortizarea se face cu bratul aproape perpendicular pe sol; o astfel de situatie trebuie evitata pentru ca riscati o luxatie sau chiar o fractura. Atunci cand cazi ai grija ca forta sa fie distribuita pe o zona cat mai mare, iar corpul sa fie relaxat.

IMPORTANT! Cum se acorda primul ajutor in caz de cazaturi pe gheata, degeraturi, hipotermii si alte necazuri pe timp de iarna (VIDEO)

Pentru a nu risca o cadere atunci cand pasesti pe gheata sau zapada, tine cont de aceste sfaturi:

1. Fa pasii mici.
2. Stai aplecat spre fata, tine centrul de greutate pe piciorul din fata. Exact ca la patinaj. Chiar daca un astfel de mers aminteste de mersul pinguinului, este cel mai sigur.
3. Evita sa ai mainile ocupate cu genti, plase sau alte obiecte care te pot impiedica sa iti tii echilibrul. Multe din situatiile de dezechilibru le poti redresa cu ajutorul mainilor.

Adauga un comentariu